BioForum organiseert verkiezing 'Verkiezing van de mooiste kippenweide 2022'

Met de 'Verkiezing van de mooiste kippenweide 2022' wil BioForum Vlaamse biologische kippenhouders met een vaste stal en een mooie uitloop in het zonnetje zetten. Biologische vlees- of legkippenhouders kunnen hun kippenuitloop vanaf vandaag tot uiterlijk voor 31 mei aanmelden. De uitreiking zal plaats vinden in oktober.

Foto: BioForum

Waarom deze verkiezing?
In de biologische landbouw staat dierenwelzijn op de eerste plaats, dus ook bij biologische kippenhouders. Een kip is van nature een bosdier en scharrelt graag tussen bomen en struiken. In bio wil men dit natuurlijke gedrag zoveel mogelijk stimuleren. Steeds meer biologische pluimveehouders planten bomen en struiken in hun uitloop. Ze richten hun weide in zodat die maximaal tegenmoet komt aan het welzijn van de kippen. Zo'n kipvriendelijke uitloop is bovendien ook mooi om te zien vanwege zijn natuurlijke karakter.

Veel mensen willen zo diervriendelijk mogelijk eieren en afgeleide producten kopen, maar ze weten niet altijd goed wat dat inhoudt. Met deze verkiezing wil BioForum mensen informeren, in de hoop dat consumenten wat vaker voor biologische eieren of bio-kippenvlees kiezen, afkomstig van kippen met een vrije buitenloop.

Waarom deelnemen?
De winnaars van de verkiezing worden begin oktober bekend gemaakt, net voor Werelddierendag (4 oktober). Naast een vakjury die let op de meer professionele aspecten van de uitloop zullen consumenten in september ook kunnen stemmen op hun favoriet. De wedstrijd levert dus twee winnaars op: één gekozen door 'het publiek' en één gekozen door de vakjury.

Meedoen levert bedrijven extra publiciteit op. De laureaten krijgen een oorkonde en er zal ook een kort filmpje over het bedrijf gemaakt worden. Meer informatie is te vinden in het wedstrijdreglement.

De jury bestaat uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij BioForum).

Meedoen?
Heb jij een vaste stal met een mooie uitloop waar het voor de kippen goed toeven is? Aanmelden kan tot 30 mei via dit formulier en vul de vragen in (dit neemt ongeveer 10 minuten in beslag). Je mag per email ook een suggestie doen over een collega met een mooie uitloop.

Door de geldende ophokplicht is het momenteel niet mogelijk om foto's te nemen van de kippen in hun uitloop. Van zodra er ontheffing komt zal BioForum deelnemers in een bijkomende mail vragen om enkele foto's en eventueel een video-opname te uploaden van de uitloop en de stal, de verschillende begroeiingen en schuilmogelijkheden, et cetera.

Voor meer informatie: laura.vanvooren@bioforum.be en www.bioforum.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven