Harry Luring brengt bio-boekweit terug in Nederland

Samen met vijf andere boeren verbouwt biologisch boer Harry Luring oude Nederlandse gewassen op de Westeresch in Oost-Groningen. Eigenaar Staatsbosbeheer wil hier natuurinclusieve landbouw realiseren en heeft daarom de kleine historische kavels van rond 1830 weer in ere hersteld, en afspraken gemaakt met pachters over natuurvriendelijke landbouw. Heel bijzonder is dat Harry hier boekweit verbouwt. Boekweit werd ooit massaal geteeld, maar is nu nagenoeg verdwenen uit Nederland. De boekweit van Harry en de andere boeren van de Westeresch wordt nu verkocht onder Odin huismerk De Nieuwe Band.

Harry en zijn vrouw Chonda. Foto: Peter Brul

Harry, wat is er zo bijzonder aan boekweit?
"Boekweit is een oud gewas dat vroeger werd verbouwd op schrale gronden. Toen na de Tweede Wereldoorlog de bodem meer bemest werd kon boekweit niet concurreren met andere gewassen die meer opleverden. Je merkt nu dat boekweit steeds populairder wordt vanwege de toegenomen vraag van mensen die bezig zijn met gezonde voeding, maar ook vanwege de ecologische impact. Het is een rijk bloeiend gewas waar veel bijen en andere insecten op afkomen."

Jouw boekweit wordt nu verkocht onder het Odin huismerk De Nieuwe Band. Waarom zou iemand die boekweit moeten kopen?
"Het is sowieso mooi dat deze boekweit weer uit Nederland komt en niet uit het buitenland. En naast dat het gezond en lekker is, steun je er de biodiversiteit mee. De universiteit Groningen doet onderzoek naar de natuurwaarden op de Westeresch en heeft geconstateerd dat het aantal insecten en het bodemleven flink is toegenomen. Het blijkt dat de boekweit en de hoge variatie in teeltgewassen die we hier hebben, bijdraagt aan de biodiversiteit."

"Daarnaast laten we op de Westeresch de stroken tussen de percelen onbebouwd, waardoor daar veel wilde planten groeien. En er is veel struweel en zandpaden, daar houden insecten ook van. Als biologisch boer gebruik ik trouwens natuurlijk al geen bestrijdingsmiddelen en ook geen kunstmest. Dus genoeg redenen om onze boekweit te kopen!"

Wat kan je maken van boekweit?
"Onze dochter maakt boekweitkoeken, die zijn hier enorm gewild. Je kunt ook boekweitgrutten maken met stroop, dat was vroeger een warme maaltijd in deze regio. Maar je kan boekweit ook gewoon gebruiken als vervanger van rijst of een ander graan. Overigens zijn ook de restproducten van de boekweit prima te gebruiken. We willen het kaf bijvoorbeeld verkopen als vulling voor meditatiekussentjes."

Over Harry Luring & boerderij Landleven
Boerderij Landleven wordt gerund door 11e generatie boer Harry, zijn vrouw Chonda, dochter Marijke en een medewerkster. "We hebben een gemengd biologisch bedrijf met een kleine 100 melkkoeien en akkerbouw met boekweit, haver, gerst, hennep, lupines en andere gewassen. Die granen worden ook weer deels gebruikt als krachtvoer voor de koeien, want we willen onze eigen kringloop gesloten hebben. De mest gaat op de akker en van de granen komt weer stro voor de koeien. Ook hebben we een winkel. We zijn nu bezig met omschakelen naar biodynamisch."

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven