"Fruit hangt nog aan de bomen op het moment dat klanten het bij Fresh.Land bestellen"

Fresh.Land maakt het voor klanten in Denemarken, Zweden en Nederland mogelijk om direct bij telers fruit te bestellen wanneer het nog aan de bomen hangt.

Volgens Mathilde Jakobsen, oprichter van Fresh.Land, maakt dit bedrijfsmodel kunstmatige rijping, koelopslag en behandeling van fruit overbodig, omdat het fruit rechtstreeks uit de boomgaarden aan de consument wordt geleverd. "Dit houdt in dat biologisch citrus,  zachtfruit en groenten zo vers zijn dat producten uit de supermarkt hier maar moeilijk aan kunnen tippen."


Mathilde Jakobsen in een boomgaard

De oprichters en eigenaren van Fresh.Land, het Deens-Portugese echtpaar Mathilde Jakobsen en Filipe Leal, ontwikkelden een app om telers, zoals Filipe's vader Artur, die sinaasappelen teelt in de Algarve, te helpen onafhankelijk te worden van tussenpersonen.

De versheid proef je
"Toen ik in de boomgaard van mijn Portugese schoonvader sinaasappelen direct uit de bomen proefde, merkte ik dat ze een andere smaak en zoetheid hadden. Als ik in Denemarken sinaasappelen in de supermarkt koop dan herken ik deze smaak totaal niet meer," vertelt Jakobsen.

Het concept van Fresh.Land is eenvoudig maar effectief. Consumenten bestellen een doos groenten of fruit naar keuze via een app die hen direct koppelt aan een teler. De bestelling wordt binnen enkele dagen bezorgd, compleet met de oogstdatum. Telers ontvangen hun betaling vervolgens binnen één week, iets wat uniek is binnen de levensmiddelensector, waar de betalingstermijn doorgaans tussen de 60 tot 180 dagen bedraagt. Er is zowel biologisch als conventioneel seizoensfruit leverbaar, waaronder citrus en avocado's, kumquat en limequat, bananen en blauwe bessen. Binnen het groentesegment zijn er onder meer paprika's, verschillende soorten tomaten, asperges en paddenstoelen beschikbaar. 

Naast de gunstige betalingsvoorwaarden zeggen de telers die met Fresh.Land samenwerken ook te profiteren van het feit dat zij via dit innovatieve platform alle productcategorieën kunnen verkopen, inclusief klasse II producten en producten in afwijkende maten.  

”Wij kunnen een positieve bijdrage leveren omdat we producten rechtstreeks bij huishoudens bezorgen en premium AGF aanbieden die optimaal vers en uiteraard ook biologisch is. Het geeft veel voldoening om huishoudens productcombinaties te kunnen leveren die elders lastig te vinden zijn en om mensen in Denemarken en de andere landen die zich bij ons platform aansluiten, de echte smaak van Granada te laten ervaren," zegt Noelia, een avocadoteler uit het Spaanse Granada, die sinds september 2020 aangesloten is bij Fresh.Land.  

Zaken 'gingen door het dak' tijdens coronapandemie
Fresh.Land maakte een snelle groei door tijdens de harde lockdowns ten tijde van de Covid-19-pandemie. Dankzij haar online model van wekelijks bestellingen en bezorging van AGF-boxen konden consumenten in Zweden en Denemarken toch genieten van verse groenten en fruit. "Het zorgde ook voor een broodnodige bron van inkomsten voor met name kleinschalige teeltbedrijven en leveranciers. Tijdens de coronapandemie gaven wij veel telers 'wat extra ademruimte' om de harde lockdowns door te komen," legt Jakobsen uit. 

In tegenstelling tot andere bedrijven, die hun omzet tijdens de harde lockdowns zagen instorten, groeide Fresh.Land explosief en deze razendsnelle groei werd het bedrijf een beetje teveel. Jakobsen vertelt dat er niet goed mee kon worden omgegaan. "De reis die we hebben afgelegd om op dit punt te geraken, was niet altijd eenvoudig. Recent moesten we twee onvoorziene uitdagingen overwinnen. Toen de pandemie uitbrak, zagen we onze omzet explosief toenemen en maakte ons bedrijf een snelle groei door. We breidden binnen een jaar uit van een handvol medewerkers naar bijna 50 man personeel. Helaas zijn we er niet helemaal in geslaagd om deze groei in goede banen te leiden. Je zou kunnen zeggen dat we het slachtoffer van ons eigen succes waren."

"Een andere uitdaging was de vertraging die onze fondsenwerving opliep. Hoewel we op geen van beide problemen hadden gerekend, hebben we hier toch waardevolle lessen uitgetrokken," zegt Jakobsen. 

Fresh.Land is een groep bedrijven die in Portugal is gevestigd (waar zij in 2015 werd opgericht) en heeft een Scandinavisch kantoor in Denemarken, de voornaamste markt van het bedrijf. Fresh.Land levert echter ook aan klanten in Zweden en Nederland. Op de Duitse markt is een dochteronderneming gevestigd, waarvan de activiteiten tijdelijk zijn opgeschort. 

Voor meer informatie: 
Mathilde Jakobsen
Fresh.Land
Tel: +45 53 79 07 07 
info@fresh.land 
fresh.land 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven