Deze week 50.000 biologische kuikens vernietigd door vervoersverbod

30.000 bio-kippen preventief geruimd: "Moeilijk om te accepteren"

Een lege, stille stal voor biologisch pluimveehouder Jurrian Romijn uit Barneveld. Zijn 30.000 kippen werden drie weken geleden preventief geruimd nadat er vogelgriep werd vastgesteld bij een naburig bedrijf. In Nieuwsuur vertelt hij dat hij het moeilijk te accepteren vindt. "Het klinkt misschien gek, maar je kunt misschien nog beter vogelgriep hebben. Dan zie je dieren omvallen en dan verlos je ze uit hun lijden, dan dat je gezonde dieren gaat vergassen. Voor ons is het niet zomaar een dier. Je stopt er veel werk in en dat doe je met plezier. En het is heel moeilijk als dat in een keer, op een dag allemaal van je afgenomen wordt." Zijn kippen werden op 15 april geruimd en voorlopig blijft zijn stal leeg. Door het geldende vervoersverbod is onbekend wanneer er weer nieuwe kippen gekocht mogen worden. 

Vaccins
Nieuwsuur sprak ook met Dick de Koning, voorzitter van de Biologische Pluimveehoudersvereniging. Onder andere over vaccins tegen vogelgriep. Epidemioloog Armin Elbers vertelt dat de vaccins die in China, Mexico en het Midden-Oosten worden gebruikt, nog niet zo goed werken als men zou willen. 

Toch pleit Dick voor vaccinatie tegen vogelgriep. Hij wijst erop dat de problemen ieder jaar terugkeren als er geen vaccinatieplicht komt. "Dan zal de pluimveehouderij in heel Europa een enorme knauw krijgen. Elk jaar weer krijgen we dierenwelzijnsproblemen, dat we onze kippen niet in de uitloop mogen doen. Elk jaar krijgen we weer gezinsbedrijven die te maken krijgen met een stal die geruimd wordt. En dat is iets wat ik verschrikkelijk zou vinden."

Kuikens vernietigd door vervoersverbod
Armin Elbers wijst erop dat we in Nederland veel relatief weinig uitbraken hebben in vergelijking met het buitenland. In Frankrijk zijn er momenteel ruim duizend uitbraken en in Italië honderden. "Je ziet dat de maatregelen die wij nemen ervoor zorgen dat we eigenlijk relatief weinig uitbraken in Nederland hebben."

Die maatregelen hebben wel grote gevolgen voor de sector. Door de ophokplicht moeten alle kippen binnen blijven, zodat bedrijven met scharrelkippen hun eieren niet meer als vrije uitloopeieren mogen verkopen, waardoor de eieren twee cent minder opbrengen. Daarnaast is er een vervoersverbod in de regio's waar uitbraken zijn vastgesteld. Daardoor loopt de hele keten vast. Kuikens kunnen niet naar opfokbedrijven worden gebracht. Alleen daarom worden volgens Nieuwsuur deze week al 50.000 biologische kuikens vernietigd.

"Als pluimveehouder en mens vind ik dat verschrikkelijk. Daar zijn wij geen boer voor", zegt Dick. Hij vindt dat de overheid moet voorkomen dat gezonde kuikens worden vernietigd doordat ze vanwege het vervoersverbod niet geplaatst kunnen worden.

Klik hier om het fragment terug te kijken.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven