Organic Initiative vraagt om steun voor de Oekraïense bio-sector

Organic Initiative, de Oekraïense sectororganisatie voor biologische landbouw, vraagt Europese bio-bedrijven om de Oekraïense bio-sector te steunen op verschillende manieren.

Door de oorlog in Oekraïne verkeert ook de bio-sector daar in zwaar weer. BioForum ontving een oproep vanuit Oekraïne voor steun - financieel en niet-financieel - voor de getroffen bio-boeren en voedingsbedrijven. Hieronder vind je een integrale vertaling van deze oproep.

Brief
Mijn naam is Olena Deineko, coördinator van de Oekraïense organisatie voor de biologische sector, Organic Initiative. Dit platform van de belangrijkste Oekraïense actoren in de biologische sector had aanvankelijk tot doel bij te dragen tot de ontwikkeling van de biologische sector in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog zijn de leden van Organic Initiative aan de slag gegaan om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van de Oekraïense biologische marktdeelnemers, en de biologische sector in Oekraïne zoveel mogelijk te ondersteunen.

We kunnen de huidige situatie in de Oekraïense biologische sector schetsen als volgt:
Sinds het begin van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne heeft de biologische sector, net als de hele agrarische sector, te lijden onder deze agressie. Uit de resultaten van een enquête onder de Oekraïense biologische sector, uitgevoerd in maart 2022 door de NGO Organic Ukraine, blijkt dat 30% van de marktdeelnemers beweert zijn activiteiten te hebben gestaakt, 15% op het punt staat dat te doen, en 32% gedeeltelijk werkt. 15% schenkt zijn biologische producten ter ondersteuning aan het Oekraïense leger en de Oekraïense bevolking. Bij slechts 7% waren er geen wijzigingen.

Uit deze gegevens blijkt dat de Oekraïense biologische sector zwaar getroffen is door de oorlog. Het risico bestaat dat een groot deel van de marktdeelnemers de biologische productie in Oekraïne zal stopzetten.

Waarom vinden wij dat de biologische sector van Oekraïne moet worden gesteund:
De biologische sector van Oekraïne is een integraal onderdeel van de economie. Oekraïne heeft niet alleen vandaag humanitaire hulp nodig, maar heeft ook morgen en in de komende jaren nood aan een goed functionerende, stabiele en efficiënte economie, die Oekraïne zal helpen om te winnen en te overleven. Het verdwijnen van de biologische landbouw in Oekraïne zal problemen veroorzaken voor de biodiversiteit en het ecologische systeem, en zal de internationale biologische voedselketen ontwrichten.

Organic Initiative streeft ernaar biologische bedrijven te helpen. Wij werken reeds samen met FiBL en IFOAM, die ons vertrouwen en steunen. We werken aan het tot stand brengen van nieuwe samenwerkingen met andere internationale partners.

Hoe steun je de biologische sector in Oekraïne?
Er zijn veel mogelijkheden, gaande van financiering, schenking van zaden/inputs toegestaan in de biologische landbouw, tweedehands verwerkingsapparatuur/voertuigen tot het delen van deze informatie. Ook tips voor interessante contacten, publicatie in de media, en elke andere beschikbare steun zouden zeer gewaardeerd worden.

Bij voorbaat dank namens Organic Initiative en de gehele biologische sector van Oekraïne!

Olena Deineko,
Organic Initiative
Internationale samenwerking en fondsenwerving voor de biologische sector
+48 573 816 280 (Polen),
+38 050 944 1242 (Oekraïne),
+38 067 103 9694 (WhatsApp, Viber, Telegram),
info@organicbusiness.ua 

Bron: BioForum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven