Hilde Vautmans: "Diversiteit in landbouwsystemen is de sleutel tot onze veerkracht"

Europees Parlement debatteert vandaag over actieplan voor biologische landbouw

Vandaag debatteert het Europees Parlement over het EU-actieplan voor de ontwikkeling van de biologische sector (tussen 17:00 en 22:00 uur). Hilde Vautmans, Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie ziet veel kansen in de bio-landbouw, maar is voorzichtig over de ambities van de Europese Commissie. De stemming over het plan volgt morgen.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): "De Europese Commissie stelt een zeer ambitieuze doelstelling om tegen 2030 25% van de Europese landbouwgronden voor bio-landbouw te bestemmen. Momenteel is er 8,5% landbouwareaal biologisch in Europa. Een natuurlijke groei van de bio-landbouw zou dit aandeel optrekken tot tussen de 15 en 18 procent. Voor die 25% van de Commissie zijn er dus nog extra stimulansen nodig. Bovendien verschilt het cijfer enorm tussen de lidstaten. Belangrijk voor mij is dat we oog hebben voor de haalbaarheid op het terrein, inzetten op diversiteit in landbouwsystemen en werken met lokale plannen die de mogelijkheden van de regio ten volste benutten."

"Vlaanderen telde in 2020 593 biologische landbouwbedrijven, goed voor bijna 10.000 hectare aan biologische landbouwgronden. We zien dus dat er zeker nog groeipotentieel is in onze regio, maar dat we ook al mooie stappen gezet hebben. Het is ook niet de bedoeling dat onze landbouwsector volledig overschakelt op biologische teelten. Diversiteit is de sleutel tot onze veerkracht, ook in landbouwsystemen. Het debat rond voedselzekerheid blijft zeer actueel, biologische landbouw is hierin zeker belangrijk in het teken van een duurzamere landbouw, maar voedselvoorziening blijft het hoofddoel. Het Europees Parlement is zeer tevreden over het actieplan, maar wil met de resolutie waar we morgen over stemmen ook enkele mogelijke valkuilen aanstippen", besluit Vautmans.

Voor meer informatie: Hilde Vautmans +32 (0)478 66 28 32


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven