Zo worden stierkalfjes grootgebracht

Afgelopen maandag brachten Poppe Braam, Mirte Twaalfhoven en Martha Jeuken van DID-IT een bezoek aan Jacob Beeker van biologische boerderij Eyckenstein in Bilthoven. Het was een vervolg op de bijeenkomst in Voorthuizen van 10 biologische boeren met Jersey koeien en stieren. DID-IT maakte het volgende verslag:

De samenwerking van DID-IT, Eyckenstein en deze boeren gaat over het grootbrengen van de stierkalfjes, in plaats van de stiertjes na enkele weken te laten slachten om als hondenvoer gebruikt te worden. Een project tegen de 'overtollige' dieren praktijk.

De Jersey stieren leveren exclusief vlees wat bijzonder smakelijk is, door het ras maar ook doordat ze op een natuurlijke manier buiten en alleen met ruwvoer en voornamelijk gras opgroeien.

Vrij snel na de geboorte gaan de Jersey stierkalfjes naar boerderij de Braamstruik (DID-IT) waar ze grootgebracht worden in een potstal en buiten in het weiland.

Als ze een half jaar zijn kunnen ze naar Eyckenstein waar de stieren of ossen verder buiten grazen en minimaal 2 jaar oud worden om uiteindelijk na de slacht als exclusief Jersey vlees geleverd te worden aan biologische winkels of horeca.

Het land waar de boerderij van Jacob met een biologische winkel zich bevindt is onderdeel van het landgoed Eyckenstein. De diversiteit van het natuurlijke landschap is ideaal voor de Jerseys.

Er is ook een mooie diversiteit aan boerderijdieren, varkens die buiten leven en gedeeltelijk worden voorzien van groenafval uit de omgeving, een Geluksvogel kippenkar met Sasso dubbeldoel hennen, in de stallen diverse Marantz kippen en hanen, en natuurlijk de Jersey zoogkoeien, kalfjes en stieren.

In de boerderijwinkel wordt naast een heel assortiment droogwaren en lokale specialiteiten het Jerseyvlees verkocht, uit de diepvries en uit de koeling. Een bezoek waard tijdens een wandel of fietstocht want prachtig gelegen in de bossen van het landgoed.

Poppe en Jacob bij een paar van de stieren

Behalve de huidige club van Jerseyboeren wordt aan alle biologische boeren met Jersey vee gevraagd of ze mee willen doen aan dit mooie project waar dit bijzondere vlees wordt geleverd onder het merk Eyckenstein wat garant staat voor de kwaliteit en eigenheid van een paar prachtige initiatieven in de biologische sector.

Voor meer informatie:
DID-IT B.V.
Voorthuizerweg 7
3862 PZ Nijkerk
info@diditorganic.nl 
www.diditorganic.nl 

Jacob Beeker
Boerderij Eyckenstein
Eikensteeg 13
3738 LD Maartensdijk
06 52034717
info@boerderijeyckenstein.nl 
www.boerderijeyckenstein.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven