Banasplash: "Oorlog Rusland-Oekraïne en overaanbod bananen grootste zorgen"

Dominicaanse teler van bio-bananen hoopt op snel herstel wereldwijde markt

In de Dominicaanse Republiek maken telers van bio-bananen zich zorgen over de wereldwijde bananenmarkt. Ze hopen dat deze de komende drie weken zal herstellen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het overaanbod op de markt zijn hun grootste zorgen, zo vertelt Ramon Garcia, coördinator voor Banasplash, een teler en exporteur van biologische bananen. 


Ramon Garcia laat zijn biologische bananen zien

“Momenteel zijn we bezorgd over de situatie in Oekraïne en de gevolgen die deze heeft op de wereldmarkt. We weten dat de prijzen dalen. Over twee tot drie weken zullen we zien hoe de markt ervoor staat en of de prijzen herstellen. Op dit moment exporteren wij wekelijks ongeveer 15 tot 20 containers bio-bananen," vertelt Garcia. 

Banasplash exporteert haar bio-bananen naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen. Ook de Scandinavische landen zijn een belangrijke markt voor haar biologische AGF.

“Hoewel de prijzen voor bio-bananen beter zijn, blijft de oorlogssituatie in Oekraïne een bron van zorg. De situatie in Ecuador levert echter nog meer problemen op. Het probleem voor ons is dat zij bananen die voor de Russische markt bestemd waren naar andere markten  zenden. We moeten afwachten wat de impact hiervan is. In Europa staat de zomer voor de deur, waardoor er ook meer zomerfruit op de markt komt. Dit zal de verkoop van bananen verder onder druk zetten," aldus Garcia. 

Ondanks het feit dat de eilandstaat zich niet ver van de VS bevindt, waar de markt voor bio-AGF groot is, exporteert het bedrijf niet naar deze markt. "Het is twee maal zo duur om producten naar de VS te verladen dan naar Europa, ondanks het feit dat we ons dichter bij deze markt bevinden. Er zijn andere grote bedrijven actief op deze markt," voegt Garcia eraan toe.

Banasplash teelt haat biologische bananen op 700 hectare. De teeltbedrijven zijn verspreid over het eiland. Het bedrijf begon 20 jaar geleden met de teelt van bananen. De teeltbedrijven en pakstations zijn GlobalGAP- en Fairtrade-gecertificeerd. Op één van de bedrijven bevindt zich een fabriek waar biologische meststoffen worden geproduceerd. 

Bekijk de video van Banasplash video en kom nog meer te weten over de manier waarop in de Dominicaanse Republiek bio-bananen worden geteeld.

Voor meer informatie: 
Ramon Garcia
Banasplash
Tel: +1 809 763 0918
exportaciones@banasplash.com 
www.banasplash.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven