Eerste planten de kas in bij bio-teler Vitensa

Tholen – Ze moesten er in Vierpolders een half jaar op wachten, maar sinds dinsdag 26 april is de kas bij Vitensa weer groen. De eerste tomatenplanten zijn door de vaders van de eigenaren geplant. Een speciaal moment, nadat vanwege versnelde omschakeling naar biologisch telen de kas een half jaar leeg moest blijven liggen. Direct wel de kans om een en ander technisch aan te passen. Dat is nu gebeurd. Het seizoen kan beginnen.

André van der Knaap en Peter Grootscholten mochten de eerste tomatenplanten poten.

Tomaten
Bij het poten van de eerste planten stonden de telers dinsdagochtend speciaal stil. André van der Knaap, de vader van eigenaar Dennis, en Peter Grootscholten, de vader van eigenaar Robin, hadden de eer. In twee dagen tijd worden in totaal op 2,9 hectare drie soorten tomaten geplant: trostomaten, snoeptomaten en mini-troscherrytomaten. “Beide vaders hebben vroeger nog in de grond geteeld. Nu de eerste tomatenplanten poten was voor hun dus extra speciaal”, weet Operationeel Manager Geert Visker. “Inmiddels zijn zij er allebei al een aantal jaar uit, maar je zag direct hoeveel kennis die mannen nog hebben, zeker ook van het telen in de grond. Dat is leuk om te zien.”

Komkommer
In twee etappes worden ook komkommerplanten gepoot. Tussen beide plantingen, de eerst op donderdag en vrijdag op 2.8 hectare en later nog op 1,4 hectare, zit drie weken. “Mede in overleg met Harvest House, de coöperatie waarmee we samen de stap naar biologisch zetten, hebben we hiervoor gekozen. Als we eenmaal in productie zijn, kunnen we op deze manier de klanten zo constant mogelijk beleveren”, geeft Geert aan. “We zullen in de komkommerteelt, ondanks de kortere teelt dit jaar, namelijk toch één keer van teelt wisselen.”

Nu de eerste planten in de kas staan, wil Vitensa tot eind oktober/begin november door telen. De telers hebben er naar uit gekeken. “Wij zijn toch telers, dus als je dan een half jaar geen planten hebt, is het fijn als de kas weer groen is. Daar doe je het voor.”

Mensen
Extra bijzonder is dat veel van de mensen die vorig jaar nog bij de telers hielpen bij de conventionele teelt inmiddels terug zijn gekomen om ook in de bio-teelt te helpen. Geen vanzelfsprekendheid, erkent Geert. “Toen we hadden besloten dat we gingen overschakelen, hebben we onze mensen direct meegenomen in dat verhaal. We hebben uitgelegd wat we gingen doen en we zijn blij nu te zien dat veel mensen terug zijn gekomen. In één keer hadden we dinsdagochtend weer een man of vijftig in de kas. Dat is gaaf. We gaan er een mooi seizoen van maken met z’n allen.”

Voor meer informatie:
Geert Visker
Vitensa
info@vitensa.nl    
www.vitensa.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven