Kunstwerken op silo's van Koeientuin Kraanswijk

Bij Koeientuin Kraanswijk in Groenlo is een kleurig kunstwerk verschenen. Kunstenaar Bart Boudewijns aka SMOK heeft drie silo's beschilderd. De kunstwerken maken deel uit van de Silo Art Tour, waarbij op verschillende locaties in de Achterhoek beschilderde silo's  schuren en agrarische gebouwen zijn te bewonderen.

"De koe is van oorsprong een bosdier, hij gaat graag even de weide in maar staat bij voorkeur in een beschutte omgeving", legt eigenaar Chris Bomers uit. De koeien staan daarom in open stal die opgaat in het landschap. Kunstenaar SMOK mocht op deze locatie aan de slag om meerdere objecten te transformeren tot kunstwerken. Op deze bijzondere locatie heeft hij als eerste kunstenaar een 'mini' Silo Art Tour ontwikkeld.

Bart Boudewijns, het gezicht achter SMOK, reageerde direct enthousiast op de vraag om op deze plek een bijdrage te leveren. In een kleine drie weken realiseerde hij meerdere kunstwerken op het erf van Koeientuin Kraanswijk. Een groep van drie silo's zijn identiek beschilderd, maar op een dusdanige manier dat ze vanuit verschillende hoeken te bekijken zijn. Het tweede werk is kleurrijk en krachtig en laat de kijker niet los. Het kunstwerk op de alleenstaande silo is daarentegen juist rustgevend. Dit werk laat zien wat de koe van nature het liefst doet: ontspannen in een bosrijke omgeving. 

Natuurlijke habitat
"Ik vind het vanzelfsprekend om op een plek waar het om koeien draait, er ook voor te kiezen om dit dier centraal te zetten in mijn werken", legt SMOK uit. "De Koeientuin is ontstaan vanuit de gedachte dat je koeien respecteert door ze zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat te laten. De vloer is zacht, zodat de koe er comfortabel kan liggen, en daarnaast stroef en 'indrukbaar'. Dit laatste zorgt ervoor dat de koe gemakkelijk kan opstaan en lopen zonder dat hij hierbij uitglijdt. Naast het feit dat ik mensen graag blij maken met mijn 'schilderijtjes', streef ik ook een maatschappelijk doel na. Ik vind het belangrijk om het belang en de schoonheid van natuur over te brengen op anderen."

Kleur met een betekenis
Naast de beschilderde silo’s van koeien in hun natuurlijke habitat, is één van de objecten voorzien van een kleurenpallet waar je als bezoeker niet omheen kunt. "De gebruikte kleuren oranje en blauw zijn bewust gekozen en vertellen een verhaal. De kleur oranje staat voor de warmte die hier wordt opgewekt: afvalstoffen van de koe om worden hier omgezet naar biogas  De kleur blauw staat voor de kou buiten."

Bron: www.siloarttourachterhoek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven