Zenderense Es behaalt Skal-certificaat

Tholen - Na twee jaar van omschakeling is het Skal-certificaat binnen voor de percelen rondom de Zenderense Es in Borne. Hier telen Arjen en Winny van Buuren diverse granen en koolzaad op een biologische en natuurinclusieve manier. Alles wat er nu wordt gezaaid kan straks als biologisch product worden verkocht.

Sorghum
Een van de gewassen die in Borne worden geteeld is sorghum. Het gaat om een proef met een veredelaar die verschillende rassen heeft ontwikkeld. "Samen met Vruchtbare Kringloop Overijssel kijken we hoe je dit gewas moet telen en oogsten en wanneer je optimale opbrengst hebt. Maar ook hoe we het kunnen gebruiken voor ruwvoer voor vee en voor humane consumptie", legt Winny uit. Ondertussen is de sorghum verwerkt het bloem voor bakkers en restaurants en is een sorghum-spelt pasta uitgebracht onder eigen label.  

Natuurinclusieve landbouw
Winny vertelt dat zij gevraagd werden door de directeur-rentmeester van Landgoed Twickel om er natuurinclusieve landbouw te gaan bedrijven. "Ze zochten iemand die hier kennis over had en collega-boeren en pachters in de omgeving kon inspireren."

Die kennis hebben Arjen en Winny. Zij hebben al 3,5 jaar een gemengd biologisch bedrijf op Landgoed Velhorst in Lochem. Ook daar staat natuurinclusief werken centraal. De twee startten op Landgoed Twickel met 16 hectare en inmiddels is dat aantal uitgebreid naar circa 75, doordat er ook percelen in Delden zijn bijgekomen. De laatstgenoemde percelen zijn nog in omschakeling naar biologische teelt.

"In de omschakelperiode hebben konden we de producten niet als biologisch verkopen, maar wel met de stempel natuurinclusief. We werden al vrij snel benaderd door verschillende boerderijwinkels en landgoedwinkels en ook bij restaurants was men enthousiast over onze producten." 

De interesse in streekproducten is de afgelopen jaren toegenomen, ziet Winny. " Toen we midden in de lockdown zaten gingen mensen op zoek naar lokale winkels. In onze webwinkel in Lochem zagen we echt een toename. Nu zien we een verschuiving dat mensen graag producten kopen in winkels waar meer producten verkrijgbaar zijn. 90 procent van onze verkoop in Lochem is nu business-to-business en voor Borne is dat 100 procent. Daar hebben we vooralsnog geen boerderijwinkel.

Verhaal vertellen
Vanuit Landgoed Velhorst en de Zenderense Es worden regelmatig inspiratiebijeenkomsten en wandelingen georganiseerd. Daarbij wordt verteld wat er bij komt kijken om een streekproduct te maken. "Wij vinden het heel belangrijk om iedereen, van organisaties en bedrijven tot collega-boeren en consumenten mee te nemen in de korte keten en hen te vertellen over de eerlijke prijs die de boer nodig heeft. We vertellen wat het kost om een bepaald product lokaal in Nederland te telen en hoe je daar als bewuste burger aan kunt bijdragen. Zo nemen we hen mee in ons verhaal."

Voor meer informatie:
Winny van Buuren
Zenderense Es
info@zenderensees.nl
www.zenderensees.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven