Steeds meer meldingen van vogelgriep, vaccinatie-experiment van start

In de afgelopen twee weken werden er opnieuw veel vogelgriep-besmettingen gemeld, vooral in de pluimveerijke Gelderse Vallei. Afgelopen vrijdag nog werden er 88.000 kippen op een besmet bedrijf in Lunteren geruimd, net als 7 omliggende bedrijven die uit voorzorg werden geruimd. Het virus werd ook vastgesteld op een vermeerderingsbedrijf in Terschuur, in de gemeente Barneveld. Daar moesten 28.600 dieren worden geruimd. Een bedrijf dat in de 1-kilometerzone van het besmette vermeerderingbedrijf is gelegen, moest uit voorzorg worden geruimd. Uiteindelijk bleek dat daar ook vogelgriep was vastgesteld. De 17.000 kippen van het legbedrijf werden geruimd. Drie nabijgelegen bedrijven werden uit voorzorg geruimd.

Waar tot nu toe doorgaans besmettingen waarschijnlijk veroorzaakt werden door besmetting vanuit wilde watervogels, is het de vraag hoe deze recente besmettingen in de Gelderse Vallei tot stand zijn gekomen. Het betreft een pluimveedicht gebied waar relatief weinig watervogels komen. Minister Staghouwer heeft de Deskundigengroep Dierziekten daarom gevraagd de situatie te duiden en gevraagd of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te beperken.

Ontwikkeling van vaccins
Ondertussen wordt er gewerkt aan een vaccin tegen vogelgriep. Het gaat om een vaccinatie-experiment dat deze zomer gaat lopen in opdracht van het ministerie van LNV, vertelde vogelgriepexpert Nancy Beerens van Wageningen University & Research vorige week bij NPO Radio 1.

"Daarin gaan we drie vaccins testen die mogelijk zouden werken tegen dit virus. We hebben een selectie gemaakt van vaccins die in het buitenland beschikbaar zijn of vaccins die eigenlijk net gereed zijn tegen dit virus en die we zouden kunnen gaan testen in het laboratorium." 

Beerens legt uit dat het belangrijk is dat de vaccins niet alleen beschermen tegen ziekteverschijnselen maar dat ze ook verspreiding van het virus tegengaan. "Een vaccin dat niet goed werkt tegen verspreiding is waar men heel bang voor is in de pluimveesector, want dan zou je dus het virus niet meer zien. In de tussentijd wordt er handel gedreven, kippen worden geslacht, eieren worden verkocht, en zo zou je zo'n virus steeds verder kunnen verspreiden over het land." 

Gevolgen voor de handel
Dat er tot op heden niet wordt gevaccineerd tegen vogelgriep heeft ermee te maken dat er binnen Europa is afgesproken om dit niet te doen. Daarom zou het vaccin gevolgen kunnen hebben voor de handel. Toch is Nederland niet het enige land dat bezig is met het testen van vaccins. Beerens: "In de EU wordt gesproken op bestuursniveau over het veranderen van die regels en in allerlei verschillende landen gaan op dit moment vaccinatie-experimenten lopen. Dus ook in Frankrijk en Italië zijn ze hier druk mee want ook die landen zijn heel hevig getroffen door de vogelgriep dit jaar."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven