Rodrigo Mauleón, Frutos del Campo:

"Het biologische artisjokseizoen in La Rioja is van start gegaan met een maand vertraging"

In de Noord-Spaanse regio La Rioja is het artisjokseizoen weer begonnen, zij het met flink wat vertraging ten opzichte van vorig jaar. "Dit jaar zijn er complicaties geweest. In december trad de Ebro buiten z’n oevers. Veel van de percelen van onze telers stonden blank. De helft van onze biologische artisjok is toen verloren gegaan."

"En in februari was er vorst gedurende 3 weken. De planten gingen daar niet aan kapot, maar het heeft de groei aanzienlijk vertraagd", zegt Rodrigo Mauleón van telersvereniging Frutos del Campo. "We zijn een paar weken geleden begonnen met de oogst. Nu halen we, half april, dezelfde volumes op als in februari vorig jaar."

"Tot het einde van de maand april kan er nog vorst zijn, maar dat is niet het enige probleem dat zich mogelijk nog stelt. We zijn bang dat het opeens warm wordt en de hele productie op hetzelfde moment samenvalt. We proberen zoveel mogelijk van onze opbrengst op de versmarkt af te zetten, maar als er zich een piek in de productie voordoet, zullen we ons genoodzaakt zien een groot deel om te leiden naar de verwerkende industrie."

"Onze coöperatie is gespecialiseerd in de teelt van biologische artisjokken. 80% van onze productie is bio. Het is een groente die als vers product een goede afzet kent, en zelfs in conserven zie je de bio-artisjok steeds vaker, zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt."

"Vorig jaar hebben we aan vier verwerkingsbedrijven geleverd en dit jaar wilden ze de hoeveelheden verhogen. Maar in december wisten we al dat het niet zou lukken door de overstromingen. In een normaal jaar oogsten onze telers tussen de 400 en 500 ton artisjokken. Dit jaar mikken we op 200 ton, maar ook dat cijfer hangt nog af van het weer van de komende weken."

"Normaal begint het seizoen in februari en duurt het tot 20 mei. Dit jaar zouden we wel eens artisjokken kunnen hebben tot ver in de maand juni, als het weer het toelaat en er geen weken met zeer hoge temperaturen zijn. We zullen dus minder productie hebben, maar anderzijds kan ons afzetseizoen verlengd worden."

"De verse artisjokken zetten we af op de binnenlandse markt, vooral in Catalonië, Madrid en de eigen regio, waar artisjokken worden gevraagd met de maatvoering die wij kunnen leveren", zegt Rodrigo. "Toch proberen we nu ook met onze biologische artisjok de exportmarkt te ontwikkelen."

"We hebben al enkele volumes in Frankrijk verkocht en we richten nu onze blik op de Duitse markt. Dat was ook de reden waarom we op Fruit Logistica aanwezig waren. We wilden er klanten ontmoeten en meer te weten te komen over de kenmerken van de artisjokken waar in Duitsland veel vraag naar is, zodat we ons product kunnen aanpassen aan de eisen van die markt", vertelt Rodrigo Mauleón.

Voor meer informatie:
Frutos del Campo
Av. Gonzalo de Berceo, 81
26559 Aldeanueva de Ebro
La Rioja (Spanje)
Tel: +34 941 14 23 26
info@frutosdelcampo.es
http://frutosdelcampo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven