Bio Suisse wil klimaatneutrale biologische landbouw in Zwitserland

Bio Suisse heeft op haar voorjaarsbijeenkomst van afgevaardigden een krachtig signaal gegeven ten gunste van een klimaatneutrale biologische landbouw in Zwitserland. Volgens het nieuwe beginsel moet de biologische landbouw tegen 2040 naar een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul gaan. Om dit te bereiken moet echter de hele waardeketen, inclusief de consument, veranderen.

Klimaatbescherming is taak van de samenleving
De Bio Suisse-afgevaardigden erkennen de dringende noodzaak om samen met de biologische boerderijen en de licentiehouders effectieve klimaatbeschermingsmaatregelen te nemen en stemden voor de verankering van klimaatbescherming als principe in de normen. Dit is gericht op twee richtingen: Klimaatbescherming en klimaatbestendigheid. De belangrijkste doelstelling is de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen tot net-nul tegen 2040. Deze ambitie heeft betrekking op de biologische landbouw als geheel en geldt niet voor elk individueel landbouwbedrijf, aangezien de omstandigheden en mogelijkheden voor elk bedrijf anders zijn. Biologische landbouwers benadrukken in principe ook dat zij voor het bereiken van de doelstellingen afhankelijk zijn van de steun van partners in de verwerking en de handel. De teneur is dat klimaatbescherming een taak van de samenleving is.

Leidende rol in het klimaatdebat
Biologische landbouw heeft altijd gestaan voor milieuvriendelijke en dus klimaatvriendelijke landbouw. Dit besluit bevestigt de aanspraak van biologische landbouwers om een leidende rol te spelen in het klimaatdebat. In hun dagelijks werk dragen biologische producenten reeds bij tot de bescherming van het klimaat. De zorg voor en de ontwikkeling van een gezonde bodem vormen de kern van de biologische landbouw en bevorderen in aanzienlijke mate de opslag van koolstof. Het biologische systeem bespaart ook hulpbronnen en energie, bijvoorbeeld door geen synthetische meststoffen te gebruiken. Op deze kennis kan worden voortgebouwd en de positieve impact van de biologische landbouw kan worden versterkt.

Nul-nul in de biologische landbouw is mogelijk
Het besluit van Bio Suisse is onder meer gebaseerd op een voorlopige studie van het Onderzoeksinstituut voor Biologische Landbouw FiBL. FiBL heeft de kwestie van klimaatneutraliteit en veerkracht in de biologische landbouw onderzocht. Voor het eerst werden voor een heel land specifieke evaluaties en prognoses gemaakt met betrekking tot de biologische landbouw. Uit de studie blijkt dat een broeikasgasuitstoot van nul in de biologische landbouw mogelijk is, maar zeer ambitieus. Mogelijke actiepaden worden genoemd en de behoefte aan onderzoek wordt vastgesteld.

Voor meer informatie: www.bio-suisse.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven