Vogelgriep vastgesteld op eendenbedrijf in Lunteren

In Lunteren (provincie Gelderland) is op een eendenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op het besmette bedrijf geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. Binnen de 3 kilometerzone liggen 49 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. Twee van deze 49 bedrijven uit de 3 kilometer zone die net buiten de 1 kilometer zone vallen, zullen ook intensief gemonitord worden. In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Hoewel het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt zal er geen vervoersverbod gelden in de ‘regio 10’ Gelderse Vallei Zuid, zoals eerder wel. Omdat in dit gebied sinds 10 maart al een vervoersverbod geldt in verband met twee eerdere uitbraken in Lunteren, is het risico op verspreiding vanuit dit besmette bedrijf naar bedrijven binnen regio 10 klein.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven