Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkeur voor contactloos betalen neemt toe

Nederlanders betalen steeds liever contactloos: zowel met de pinpas, als met andere manieren zoals de mobiele telefoon, smartwatch of een andere wearable. Het gebruik van contant geld is in 2021 licht gedaald: een op de vijf kassabetalingen gebeurde met contant geld. Dit aandeel is voor mensen met een lager inkomen overigens flink hoger. Zij betaalden bijna een op de drie kassa aankopen met contant geld. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Aantal kassabetalingen redelijk stabiel in 2021
In 2021 hebben consumenten in Nederland iets minder betalingen aan de kassa gedaan dan in 2020. Deze daling is deels het gevolg van de langere lockdowns om de Covid-19 pandemie te bestrijden in 2021. In dat jaar hebben consumenten bijna 1,2 miljard aankopen gedaan met contant geld, ten opzichte van 1,3 miljard contante aankopen in 2020, een afname van bijna 11%. Het aantal pinbetalingen lag in 2021 op 4,5 miljard, en is daarmee vrijwel gelijk aan het aantal pinbetalingen in 2020. Hierdoor daalde het aandeel van alle betalingen aan de kassa dat contant werd afgerekend van gemiddeld 22% in 2020 naar 20% in 2021. Voorafgaand aan de pandemie werd overigens nog 30% van de aankopen aan de kassa met contant geld voldaan.

De totale waarde van pinbetalingen is gestegen van EUR 116,7 miljard in 2020 naar EUR 122,7 miljard in 2021. De waarde van contante betalingen aan de kassa is licht afgenomen van EUR 21,4 miljard in 2020 naar EUR 20,1 miljard in 2021. Het gemiddelde aankoopbedrag is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2019, voorafgaand aan de coronapandemie, lag het gemiddelde aankoopbedrag op EUR 21,64. In 2021 gaven Nederlanders gemiddeld EUR 25,55 uit bij een kassabetaling, een stijging van ruim 18 procent. Nederlanders hebben dus minder vaak aankopen gedaan, maar per aankoop gemiddeld wel meer geld uitgegeven. Deze toename is deels te verklaren door de inflatie: in 2021 waren consumentenprijzen gemiddeld 2,7% hoger dan in 2020.



Verschillende vormen van contactloos betalen zijn steeds populairder
Steeds meer Nederlanders betalen bij voorkeur contactloos, zowel met de pinpas als met de mobiele telefoon. Aan het begin van 2020 betaalde de helft van de Nederlanders het liefst contactloos: 40% gaf de voorkeur aan contactloos betalen met de pinpas, en 9% aan contactloos betalen met de mobiele telefoon. Aan het einde van 2021 lag de voorkeur voor contactloos betalen 14 procentpunten hoger: toen betaalde 49% van de Nederlanders het liefst contactloos met de pinpas en 14% het liefst contactloos met de mobiele telefoon. De stijging aan populariteit van deze twee betaalmethodes is ten koste gegaan van de populariteit van pinnen op de traditionele manier, waarbij de pinpas in de betaalautomaat moet worden gestoken.



Contant geld wordt nog veel gebruikt door mensen met een lager inkomen
Nederlanders met een relatief laag inkomen betalen het meest met contant geld. Zij geven vaker dan anderen aan dat het gebruik van contant geld een beter beheer van hun uitgaven mogelijk maakt dan pinbetalingen. Voorheen waren Nederlanders van 75 jaar en ouder de groep die het vaakst contant geld gebruikten, maar het cashgebruik binnen deze groep is in twee jaar tijd gehalveerd naar 28% van de aankopen. Met iets meer dan een op de tien contante betalingen maken mensen uit de hoogste inkomensgroep het minst gebruik van contant geld.

Download hier de volledige bevindingen van het onderzoek

Bron: DNB

Publicatiedatum: