Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: biologische verkoop breekt de vier miljard grens

In 2021 bevestigde de biologische sector in Zwitserland de buitengewone groei van het voorgaande jaar en steeg opnieuw met 3,9 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over de ontwikkeling van de biologische landbouw in Zwitserland die Bio Suisse onlangs presenteerde. Ongeveer 7.500 landbouwbedrijven zijn momenteel biologisch gecertificeerd. Wegens de grote vraag wordt actief gezocht naar landbouwbedrijven die op het bio-label willen overschakelen.

Ondanks de buitengewoon sterke groei in het voorgaande jaar als gevolg van de pandemie, kochten de Zwitsers in 2021 opnieuw meer biologische levensmiddelen (+150 miljoen Zwitserse frank). In totaal hebben de retail en de detailhandel voor het eerst meer dan vier miljard Zwitserse frank omgezet met biologische producten. Dit betekent dat de omzet sinds 2016 met 1,5 miljard is gestegen. Het marktaandeel steeg in 2021 met 0,6 procent en bedraagt nu 10,9 procent. Evenals in de voorgaande jaren zijn eieren (29,2% marktaandeel), brood (26,3%) en groenten (23,8%) de populairste producten. Het slechte weer van afgelopen zomer leidde tot tijdelijke tekorten aan groenten en sla, waardoor de verkoop in dit segment daalde.

Verandering van generaties merkbaar
Momenteel werken ongeveer 7500 landbouwbedrijven volgens de Bio Suisse-normen en bewerken zij 177.060 hectare landbouwgrond (+4000 ha). De meeste nieuwe omschakelingen komen uit de kantons Bern (+47 biologische landbouwbedrijven), Vaud (+32) en Aargau (+24). Met 63,9 procent heeft het kanton Graubünden het onbetwiste grootste aandeel biologische landbouwbedrijven. In heel Zwitserland draagt 16,8 procent van de boerderijen het Bio Suisse certificaat. Met 23 extra landbouwbedrijven is de nettotoename lager dan in voorgaande jaren. Dit is ook te wijten aan de generatiewisseling die momenteel aan de gang is en die leidt tot meer bedrijfssluitingen dan in voorgaande jaren. Bio Suisse verwacht echter een sterkere stijging in het 2022 als gevolg van de stijgende vraag naar biologische producten in de detailhandel. Ten slotte besloten verschillende detailhandelaren in 2021 nog meer de nadruk te leggen op biologische producten. Bedrijven die belangstelling hebben voor omschakeling zijn gewild, vooral op het gebied van rundvlees en akkerbouwgewassen, bijvoorbeeld zonnebloemen, tarwe, eiwithoudende gewassen of suikergewassen.

Duurzaamheid en voedselzekerheid gaan hand in hand
Met elke extra hectare landbouwgrond die wordt omgeschakeld op biologische landbouw, neemt de duurzaamheid van het voedselsysteem in Zwitserland toe. De productie van gezond en lekker voedsel en ecologie horen bij elkaar, zelfs in geopolitiek onzekere tijden. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Duurzame landbouw levert een meetbare bijdrage aan de voedselzekerheid, de gezondheid van mens, dier en bodem, de waterkwaliteit, de biodiversiteit en de bescherming van het klimaat. Cruciaal voor de ecologische voetafdruk is de bewuste consumptie van dierlijke producten en voedselverspilling. De oplossing is een efficiënt gebruik van hulpbronnen: minder verspilling, meer plantaardige productie voor de mens, minder duurzaam geproduceerde dierlijke producten en de volledige benutting daarvan.

Strengere richtlijnen, meer dierenwelzijn
Vorig jaar is Bio Suisse er, samen met andere spelers in het voedselsysteem, in geslaagd om nog duurzamer te worden op belangrijke gebieden van de landbouw. Zo heeft Bio Suisse een ingrijpend besluit genomen over dierenwelzijn en is nieuwe regelgeving van kracht geworden. In november heeft de vergadering van afgevaardigden besloten het doden van kuikens tegen 2026 geleidelijk af te schaffen, waarna alle kuikens moeten leven. En begin dit jaar zijn nieuwe richtsnoeren voor het voederen van herkauwers van kracht geworden. Koeien, schapen en geiten krijgen nu alleen nog voer met het Zwitsers bio-label en maximaal 5 procent krachtvoer (voorheen 10 procent, EU-biologisch tot 40 procent). Het lagere gebruik van krachtvoer bevordert de gezondheid van de dieren.

Voor meer informatie: www.bio-suisse.ch

Publicatiedatum: