"De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord"

Bezoekers van Nieuw Mos proeven Fonio

Afgelopen zaterdag werden de bezoekers van de Biowinkel Nieuw Mos in Amersfoort verrast met een foniosalade. Solange Domaye van Symfonio gaf in de winkel een presentatie van het graan Fonio. Fonio is een eeuwenoud authentiek Afrikaans graan. Het zijn minuscule graankorreltjes die heel gemakkelijk klaargemaakt kunnen worden. Fonio smaakt heerlijk nootachtig, is glutenvrij, voedzaam, vezelrijk en zit vol met vitamine en mineralen.

"Ik heb een heerlijke en makkelijk te bereiden salade gemaakt op basis van fonio en liet die proeven samen met de nieuwe fonio-cracker van Kari’s crackers. Fonio is al een jaar in de natuurvoedingswinkels, maar toch nog weinig bekend. Het is een veelzijdig smakelijk graan wat als ontbijtgraan, lunchsalade, pannenkoeken of warme maaltijd gebruikt kan worden. De winkelbezoekers van Nieuw Mos in Amersfoort waren blij verrast met de ontdekking van fonio, de meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord", vertelt Solange. 

Symfonio haalt het graan rechtstreeks uit Burkina Faso waar de biologische teelt en verwerking in handen is van vrouwencoöperaties. Het is een graan wat snel groeit op arme zandgrond aan de rand van de Sahel regio en het heeft weinig water nodig om te groeien.

Solange in gesprek met een klant.

"Fonio is zo bijzonder en uniek als graan dat het World Economic Forum fonio op de derde plaats van de meest duurzame voedingsgewassen in de wereld heeft gezet. Fonio is goed voor de mens, het klimaat en het milieu."

Solange bezoekt regelmatig de gebieden waar de vrouwen fonio telen en verwerken. Het wordt voorgekookt en daarna verkocht op de lokale markt en het overschot wordt door Symfonio geëxporteerd naar Europa. "Ik zie hoe de vrouwen daardoor zelfstandig worden en een eigen inkomen creëren voor zichzelf en hun families."

Voor meer informatie: info@symfonio.bio en www.symfonio.bio 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven