Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers wordt steeds kleiner

Is plantaardig eten duur? Of ben je juist goedkoper uit met een diervrij menu? Hoe beïnvloeden de supermarkten de prijzen voor vlees en plantaardige producten? Pablo Moleman (Proveg) liet er onderzoek naar doen, hij onthult de resultaten in deze podcast. Pablo richtte in zijn studententijd samen met zijn vriendin – inmiddels vrouw - stichting Viva Las Vegas op, nu bekend als ProVeg Nederland. Hij maakt zich er hard voor om meer veganistische producten op de schappen te krijgen en een systeemverandering richting plantaardig te bewerkstelligen. Vandaag publiceert hij een onderzoek naar de prijsverschillen tussen dierlijke producten en plantaardige vervangers.

Klik hier om de podcast te luisteren.

Prijsverschil daalt
De prijsverschillen tussen dierlijke en plantaardige producten worden steeds kleiner. Sommige plantaardige producten zijn zelfs goedkoper dan hun dierlijke tegenhanger. Hierdoor valt een standaard plantaardig winkelmandje nauwelijks duurder uit dan een standaard dierlijk winkelmandje, of zelfs iets goedkoper. Dit blijkt uit onderzoek van supermarktonderzoeker Questionmark in opdracht van ProVeg. Het is de eerste keer dat prijsverschillen tussen dierlijke producten en hun plantaardige tegenhangers in Nederlandse supermarkten systematisch in kaart worden gebracht.

Uit het onderzoek van Questionmark blijkt dat het prijsverschil tussen vlees en vleesvervangers in de afgelopen vijf jaar kleiner is geworden. Ruim de helft van de dierlijke producten heeft inmiddels een plantaardige tegenhanger die ongeveer even duur is, of zelfs goedkoper. Sojamelk en margarine zijn in alle supermarkten al goedkoper te krijgen dan koemelk en boter. Plantaardige kaasplakken, burgers en schnitzels zijn goedkoper dan dierlijk in de helft van de supermarkten. Een winkelmandje gevuld met de meest gangbare plantaardige vervangers is ongeveer even duur als een dierlijk mandje. Iets minder dan de helft van de plantaardige producten is juist (flink) duurder dan dierlijk. Dit heeft onder meer te maken met hogere kosten, maar ook met hogere marges van de supermarkt.
De onderzoekers vergeleken in zes supermarkten (AH, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Dirk) de dierlijke en plantaardige versies van 32 verschillende productsoorten.
 
Klik hier om meer te lezen over de onderzoeksresultaten.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven