Nuttige insecten voor de teelt van chilipepers en eetbare bloemen in Italië

De bestrijding van schadelijke insecten wordt steeds moeilijker, terwijl de markt producten vraagt met steeds minder residuen van chemische stoffen. Carmazzi, een Italiaanse bloemenkwekerij uit Viareggio, heeft daarom besloten om nuttige insecten in te zetten. Die strijd lukt aardig in de teelt van eetbare bloemen, chilipepers en traditionele bloemen. De gewassen worden beschermd én de producten zijn gezond.

De technische bijstand wordt verleend door Luca Rocchi, een vertegenwoordiger van het bedrijf Bioplanet in Toscane. "Eetbare bloemen moeten biologisch geteeld worden. Dankzij geduldig werk zijn we erin geslaagd een balans te creëren tussen insecten die schade veroorzaken en nuttige insecten. De belangrijkste insecten die we lanceren zijn fytoseïden tegen spint en lieveheersbeestjes tegen bladluizen", zegt Rocchi.

Carmazzi staat ook bekend om zijn collectie van meer dan 1.100 soorten chilipepers, een record. "In de zomer voordat het coronavirus uitbrak, hebben we een open dag gehouden waarop we 1.122 geregistreerde rassen lieten zien, elk met een tag met naam, herkomst en kenmerken. In totaal hebben we zo'n 4 hectare kassen en door gebruik te maken van nuttige insecten hebben we een aanzienlijke kwaliteitssprong kunnen maken", zegt Giacomo Carmazzi.

Rocchi en Carmazzi vertellen dat het in de eerste plaats een kwestie van mentaliteitsverandering is. "Het is een werk dat op middellange termijn succes heeft. Het is niet zoals wanneer je overschakelt van het ene chemische principe naar het andere. Voor het gebruik van nuttige insecten is een andere benadering nodig. Je moet de plantenkenmerken goed bestuderen, alsook de cyclus van de schadelijke en van de nuttige insecten."

Carmazzi vertelt ook dat het verwarmen van de kassen de afgelopen maanden heeft geleid tot een forse kostenstijging, ondanks het feit dat het bedrijf gecertificeerde biomassa gebruikt.

"We verkopen onze eetbare bloemen en chilipepers ook online. Daarnaast leveren we aan enkele groothandels. De afgelopen maanden is de verkoop weer gestegen, maar 2020 was een heel moeilijk jaar door de eerste lockdown", besluit Carmazzi.

Voor meer informatie:
Bioplanet
Via Adriano Olivetti 85
Cesena (FC) - Italië
info@bioplanet.it 
www.bioplanet.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven