Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Pouw maakte weer nachtelijke overuren vanwege vorst

"Op 1 perceel geen beregening, die bloesem is helemaal zwart"

Tholen - "Een verschil van dag en nacht", zo omschrijft bio-fruitteler William Pouw de staat van de perenbloesems die het afgelopen weekend wel en niet beregend zijn. "Op één klein perceel heb ik geen beregening. Die bloesem is nu helemaal zwart. Het ging om een vrij heftige nachtvorst. Zaterdagavond stond de thermometer om 23 uur al op 0,5 graden Celsius en dit zette door naar 3,5 graad Celsius 's nachts. Dat is gewoon te lang voor de knoppen."

Hij geeft aan dat het voor de appels wel mee lijkt te vallen. "Die zijn nog niet zo ver als de peren in ontwikkeling. De peren staan bijna in bloei en de eerste bloemen staan open. Daarvoor is het echt te veel geweest. Beregend zijn ze mooi groen, niet beregend zijn ze gewoon zwart."

Voor de beregening zijn fruittelers afhankelijk van de capaciteit qua wateraanvoer, legt William uit. Voor één perceel is er bij zijn bedrijf in Schalwijk onvoldoende water beschikbaar. "Als je een perceel hebt met onvoldoende wateraanvoer, krijg je geen vergunning van het Waterschap. Het Waterschap moet namelijk kunnen garanderen dat je voor de hele nacht voldoende water in de sloot hebt. Zij rijden 's nachts bij ons rond om alles te controleren en er voor te zorgen dat alle fruittelers die de pompen aan hebben de beschikking hebben over genoeg water."

Bij collega Jacco Merkers (delen 1 perceel) was er een stop van een beregeningsbuis afgevlogen. "We hebben 's nachts 2 meter diep moeten graven om de afsluiter weer terug te kunnen zetten en alles weer draaiende te krijgen."

Beregenen gaat sowieso ten koste van de nachtrust van de teler. "Op het moment dat je de keuze maakt om te gaan beregenen, moet je de hele nacht doorgaan, totdat er de volgende ochtend lucht onder het ijs komt. Wanneer je pomp stilvalt, heb je een groot probleem. Smeltend ijs is 0 graden, maar droog ijs kan wel min 10 graden worden. Er kan van alles gebeuren, zo kan er een sproeier verstopt raken, een leiding kapot springen. Soms heb je weinig problemen en andere keren heb je echt pech. We zijn dus altijd de hele nacht in touw wanneer we beregenen."

Voor meer informatie:
William Pouw
Fruitbedrijf William Pouw
Pothuizerweg 27a
3998 NB Schalkwijk
030 2201017
mail@williampouw.nl 
www.williampouw.nl