Veredelde mestbewerking in de akkerbouw

Het toepassen van gerijpte rijke dierlijke mest die behandeld is met de bacteriecultuur is volgens Rinagro Smart Farming een goed alternatief voor andere vormen van mest. Deze gepatenteerde bacterie-cultuur zorgt voor behoud van voedingsstoffen in de mest en in de bodem. 

Biologisch
Dit product kan toegepast worden in de biologische teelt. Rinagro Smart Farming staat in Nederland met AgriMestMix en Compost-O op de Dutch Input List van FIBL/SKAL. Ook in Duitsland zijn de producten geregistreerd bij de FIBL en levert het bedrijf aan de biologische sector.

Veldonderzoek
In 2019 tot en met 2021 heeft Rinagro Smart Farming geparticipeerd in het veldonderzoek in Wilstedt (Duitsland) via het Europees BIOCAS-project in samenwerking met 3N en de Landwirtschaftskammer Niedersachsen. De dierlijke mest die in opslag werd behandeld met ons product AgriMestMix leidde tot de volgende succesvolle resultaten:

  • 2019: Suikerbieten met dezelfde opbrengst in combinatie met een lagere mestgift
  • 2020: Wintertarwe met het hoogste eiwitgehalte en 5% meer opbrengst
  • 2021: Zetmeelaardappelen met het hoogste zetmeelgehalte en 14% meer opbrengst

Bij de oogst van de zetmeelaardappelen 14% meer opbrengst en grotere aardappelen. 

"Onze gepatenteerde bacteriecultuur in AgriMestMix zorgt voor rijping van de mest en wanneer deze gerijpte mest op het land komt, wisselen onze bacteriën lichaamseiwitten uit aan de plant in de vorm van aminozuren", legt Folkert Attema van Rinagro uit. "Deze unieke samenwerking tussen onze bacteriën en plantenwortels zorgt voor een groei van deze wortels wat leidt tot een hoger organisch stofgehalte in de bodem en een beter stikstof leverend vermogen in het groeiseizoen."

"Hierdoor ontstaat er weer een levende bodem en een verbeterde bodemstructuur waarin de goede bacteriën optimaal groeien en schadelijke micro-organismen tegengewerkt worden, zoals bijvoorbeeld mycotoxine producerende schimmels. Rinagro draagt op deze manier bij aan de gezonde kringloop van een gezonde bodem naar gezond gewas en uiteindelijk naar een gezonde mens." 

Toepassing
Toepassing van AgriMestMix in de akkerbouw kan op verschillende manieren. "Het beste is de mest in opslag te laten rijpen, dit is een optie wanneer er een eigen opslag beschikbaar is of er een directe relatie met een (melk)veehouder is. Wanneer de mest via een mestdistributeur komt, vraag dan naar met AgriMestMix behandelde mest. Als al het voorgaande niet lukt, dan kan ons product in de veldspuit toegepast worden met de juiste dosering om het juiste bodemleven te activeren."

Voor meer informatie:
Rinagro Smart Farming
0515 232 724
info@rinagro.nl
www.rinagro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven