Beregenen of niet?

Tholen - De afgelopen dagen is het weer flink omgeslagen. Het ging van dagen met temperaturen van +20ºC naar -6ºC vrieskou. De nachtelijke uren in de afgelopen dagen vergden van veel fruittelers enorme inspanningen. Bij schade is er immers geen herkansing. Door de bomen te beregenen en te laten bevriezen hopen ze de oogst zo goed mogelijk te beschermen en te behouden. Niet alle boomgaarden kunnen worden beregend. En er zijn (bio-)telers die er bewust voor kiezen om niet te beregenen. 

De beregende percelen leveren altijd bijzondere beelden op die werden gedeeld op social media. Bio van Dijk in Schalkwijk deelde de volgende foto's op facebook.

Bij De Ring in Oud-Sabbinge (Zeeland) wordt niet beregend. BD-fruitteler Harald Oltheten heeft ook nooit vuurpotten aangeschaft. Toen ze net begonnen hebben ze twee keer zeer hevige nachtvorst gehad eind april/begin mei. Dit veroorzaakte grote schade, maar dat is daarna nooit meer gebeurd. "Sindsdien merk ik juist dat het zelden gebeurt dat er heel veel afvriest. We hebben vaak wat meer bloemen dan we nodig hebben, met wat spreiding in de bloei."  

Weerbaar telen
Bio-teler Raymond Notermans deelde het onderstaande filmpje. Hij is biologische teler bij Fruitbedrijf Notermans in Banholt en teeltvoorlichter bij Plant Health Cure. Hij geeft desgevraagd aan dat veel biologische telers er voor kiezen om niet te beregenen. "Wij kijken echt op basis van weerbaarheid en dagen het eigen afweermechanisme van de plant uit. Weerbaar telen is een heel systeem." Vorige week heeft hij aan zijn fruitbomen nog wat extra calcium toegediend om ze extra te wapenen tegen de kou. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven