"Wij regelen alles voor de boer of grondeigenaar"

Transitie naar natuurinclusief komt dichterbij dankzij tijdelijke recreatiecabins

Tholen - Tot rust komen in een cabin middenin de natuur en tegelijkertijd helpen bij de transitie naar natuurinclusief ondernemen. Over een paar maanden is dit mogelijk dankzij hide&b. "hide&b biedt een ondersteunend verdienmodel voor boeren en grondeigenaren die landbouwpercelen naar natuurinclusief grondgebruik willen transformeren. De transformatie van intensieve landbouw naar meer duurzame vormen van landbouw duurt gemiddeld 8 tot 10 jaar. Vaak zien boeren op tegen deze transitieperiode, waarin de grond nog weinig oplevert, maar wel kosten gemaakt moeten worden. Wij plaatsen en verhuren, tijdelijk of voor langere termijn, een aantal stijlvolle, duurzame recreatiecabins op of rond dergelijke percelen, en kunnen met de inkomsten daarvan de boer steunen in die fase", vertelt Jasper Muller namens hide&b.

Jasper en zijn compagnon Henkjan Letteboer hebben het idee 1,5 jaar geleden bedacht. Ze zijn vanuit een diepere motivatie met hide&b aan de slag gegaan. "Herstel van biodiversiteit is één van de grootste opgaven van deze tijd. We willen daarom met hide&b bijdragen aan biodiversiteitsherstel, de landbouwtransitie en het bevorderen van de lokale voedselketens. Dit doen we door financiële ondersteuning te bieden, zodat boeren en grondeigenaren die al op de goede weg zijn meer impact kunnen maken. Daarnaast willen we bijdragen aan bewustwording over deze opgaven bij onze gasten."

Hij benadrukt dat veel partijen ervan overtuigd zijn dat het onvermijdelijk is dat deze transitie moet plaatsvinden. De manier waarop dit moet gebeuren ligt echter nog niet vast. "We merken dat bedrijven en landgoederen waar jongere generaties aan het roer zijn, beseffen dat het niet meer op de oude manier verder kan en bovendien verder vooruitkijken, met een ambitie toekomstbestendig hun grondgebied te beheren en bewerken. We willen graag werken met boeren en grondeigenaren die de verduurzamingsstap vanuit een intrinsieke motivatie willen doen. Uiteraard willen we ook graag 'toekomstboeren' helpen, die al op een duurzame manier ondernemen, om de haalbaarheid van een bestaand of beoogd project te vergroten."

Volledig ontzorgen
Jasper en Henkjan ontzorgen de boeren en grondeigenaren ten aanzien van de hide&b op alle vlakken. "Wij regelen alles, van ontwerp tot vergunningen en van investering en plaatsing tot verhuur, communicatie met onze gasten, schoonmaak en uiteindelijk ook weer het verwijderen van de cabins. Onderaan de streep krijgt de boer of grondeigenaar een bedrag per cabin per jaar. Het enige waar ze voor moeten zorgen is dat er een parkeerplaats is waar de gasten gebruik van kunnen maken."

Verbinding met transitie
Met de cabins biedt hide&b overigens niet alleen de boer of grondeigenaar een ondersteunend verdienmodel. "Tegelijkertijd krijgen onze gasten de kans om op een mooie plek in het buitengebied te verbinden met zichzelf en elkaar, met de natuur om hen heen en met het verhaal van de plek waar ze 'te gast' zijn."

Prototypes in aanbouw
De eerste twee prototypes van de cabin zijn in aanbouw, deze worden in mei opgeleverd. "We zijn in contact met een aantal landgoederen en boeren voor onze eerste projecten. Ons uitgangspunt is dat er 3 tot 15 cabins per locatie geplaatst kunnen gaan worden, op grote afstand van elkaar." Een hide&b project zal de landbouwactiviteiten niet verstoren en de cabins worden ingepast in de omgeving, benadrukt Jasper. "Er is alleen een mooi plekje nodig voor iedere cabin, liefst grenzend aan een bosrand of houtwal. De cabins komen in principe tijdens de transitiefase op het bedrijf te staan, daarna halen we ze weer weg. Omdat we ze op basis van een tijdelijke vergunning neerzetten is er geen bestemmingswijziging nodig. Mede daarom zien we een goede slagingskans voor onze plannen."

Voor meer informatie:
Jasper Muller
hide&b
06 52382835
jasper@hideandb.io 
www.hideandb.io 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven