Odin heeft speciale actie zaadvaste Rodelika-wortels

Normaal is men bij Odin rond deze tijd al door de zaadvaste biodynamische Rodelika’s heen en wordt er overgeschakeld naar F1-hybride biologische wortelen. Maar boerderij GAOS belde dat ze een grote oogst hadden en er nog best veel Rodelika’s over waren. En die wil Odin wel voor hen verkopen.

Odin-directeur Theo Boon

"Daarom hebben we deze speciale actie-tas, met bijgevoegde ingrediënten zoals biologische gember en citroen, en als extraatje een zakje zaadvast bloemenmengsel voor bijen", vertelt Theo Boon, directeur Odin. "O ja, ook nog wat leuke recepten voor een lekkere maaltijd. Je kunt dit speciale pakket komende week in alle Odin winkels kopen”“Rodelika’s zijn lekker zoet en hun smaak blijft hangen in je mond", vertelt Ellen Krul (rechts op foto, boerderij GAOS - Geduldig, Aandachtig, Onbekommerd Samenwerken). "Ze zijn vrij lang, daardoor moet je bij de oogst wat dieper rooien. Als zaadvaste wortels zijn ze wat minder uniform van uiterlijk dan de gangbare F1-hybride wortels. Het zaad waar deze wortels uit gegroeid zijn kopen we in bij Bingenheimer Saatgut. We zouden een deel van de wortelplanten ook door kunnen laten schieten en het zaad zelf oogsten. Dat betekent dat je ze een jaar moet laten staan terwijl je er niets mee kunt en er ondertussen wel veel onkruid tussen groeit. De worteloogst van vorig jaar was heel groot vanwege het relatief warme en vochtige weer. Daarom hadden wij zoveel over en zijn we blij dat Odin ze voor ons kan verkopen."

Zaadvast zaadgoed
Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut vertelt dat zij zaadvast Rodelika-zaad verkopen. "De Rodelika is ontwikkeld door Dottenfelderhof, het oudste biodynamische bedrijf in Duitsland. Bij het veredelen van zaadvaste gewassen wordt vooral gekeken naar smaak, maar ook naar robuustheid, vorm en kleur. Rodelika’s zijn heerlijk zoet, dat blijkt ook uit de BRIX-waarden. Daarom wordt hun sap verwerkt in de dranken van Voelkel en Beutelsbacher."

Mieke Lateir

"Wij verkopen zaadvast biologisch en biodynamisch zaadgoed. Zaadvaste gewassen zijn volgens natuurlijke processen veredeld en vermeerderd, zodat boeren en (moes)tuiniers voor hun zaadgoed niet afhankelijk zijn van de gangbare F1-hybride zaden. Ook zitten er op ons zaad geen patenten of kwekersrechten en kan iedereen er zelf mee verder kweken, wat niet kan of mag met de meeste F1-hybriden. Wij willen dat er weer meer genetische diversiteit in onze gewassen komt, zodat boeren meer keuze hebben in zaadgoed voor hun lokale situatie."

“In de zakjes Bijenweide zit een diversiteit aan zaad van drachtplanten voor bijen en andere insecten, die ook nog eens mooi en kleurrijk zijn. Ook zaadvast natuurlijk. Je kunt ze het best zaaien in mei of juni.”

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven