"Vraag naar biologisch katoen neemt toe"

180% meer katoentelers sloten zich aan bij OCA

Organic Cotton Accelerator (OCA) - een organisatie die als doel heeft het potentieel van biologisch katoen te ontsluiten voor telers, modemerken en de planeet - ziet een enorme groei in het aantal telers dat zich aansluit bij haar programma, met maar liefst 80.000 deelnemers in het katoenseizoen van 2021/22.

Het laatste rapport over de impact van het landbouwprogramma van de OCA onderstreept de zakelijke argumenten voor telers om biologisch katoen te verbouwen. Merken en detailhandelaren die deelnemen aan het Farm Programme van de OCA, verlenen financiële steun voor de essentiële diensten die aan de telers worden verleend, gaande van opleiding in biologische praktijken, levering van zaaigoed en bio-inputs tot aankoop tegen een premiumprijs.

Foto: Karl Wiggers via Unsplash

Vorig jaar steeg het aantal katoentelers in het kader van het OCA Farm Programme met 180% ten opzichte van het vorige seizoen, en deze telers behaalden gemiddeld 21% meer nettowinst op hun katoen per hectare dan hun lokale niet-biologische collega's. Een combinatie van premies voor de telers en lagere productiekosten die de lagere opbrengsten van de biologische telers compenseren, resulteert in een betere business case voor de telers van het programma in vergelijking met conventionele telers.

De vraag naar biologisch katoen neemt toe bij veel modemerken. Zo heeft de Deense detailhandelaar Bestseller zich tot doel gesteld om tegen 2025 30% biologisch katoen in te kopen, terwijl de H&M Group in-conversiekatoen in zijn portefeuille van duurzame materialen heeft opgenomen met de ambitie om telers tijdens de overgang te ondersteunen en de capaciteitsopbouw in de biologische katoensector te versnellen.

In het verslag worden casestudy's besproken van telers die met voortdurende steun via het OCA-teeltprogramma biologisch planten en de economische voordelen daarvan zien. Een voorbeeld is Ritesh Champalal Dhiran, een biologische katoenteler in Maharashtra, India, die in 2008 begon met het planten van biologisch katoen en in het laatste seizoen meer dan 5 000 kilogram katoen oogstte van zijn 3,6 hectare grote boerderij voor 3 315 euro, bovenop een premie van 294 euro.

Omschakelen is zaak van lange adem
Bart Vollaard, directeur van OCA: "Biologisch katoen is de sleutel tot een duurzamer systeem in de fashion en we zien dat de vraag ernaar toeneemt. Meer telers schakelen over op biologische landbouw en meer internationale merken en detailhandelaren kopen steeds meer biologisch katoen in en investeren in de steun die telers nodig hebben om met succes biologisch te kunnen telen.

Dat is goed nieuws voor de telers en voor de planeet, maar omschakelen naar biologisch katoen is een zaak van lange adem. Telers hebben tot drie jaar nodig om over te schakelen op biologische katoenteelt, een periode die nodig is om de vruchtbaarheid van de bodem op te bouwen en het evenwicht van het ecosysteem te herstellen, en de telers moeten gedurende deze tijd worden ondersteund - dat is een van de sleutelrollen die OCA speelt."

Klik hier om het rapport te lezen.

Bron: OCA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven