Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opinie-artikel Volkert Engelsman, Eosta:

"Geef de pesticiden-, kunstmest- en krachtvoerlobby niet de regie over onze toekomst"

Gisteren publiceerde Volkert Engelsman een opinie-artikel in Trouw. De versie in Trouw was een ingekorte versie.Onderstaand het originele verhaal.

"De Europese agrochemische lobby gebruikt de oorlog in de Oekraïne om de Green Deal en Farm-to-Fork-strategie van Frans Timmermans te bombarderen. Op 23 maart hebben ze hun eerste succes behaald: de presentatie van plannen van de Europese Commissie om het pesticidengebruik met 50% te reduceren in 2030, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een veevoer- en kunstmestcrisis is echter geen reden om de bestaansvoorwaarden van onze kinderen in de uitverkoop te gooien. Als er echt meer voedsel moet komen, doe dan iets met de miljoenen hectaren die nu voor biobrandstof en veevoer worden gebruikt, maar blijf van de Green Deal en Farm to Fork af. De huidige crisis maakt juist duidelijk hoe hard de verduurzaming nodig is.

De lobbyclubs van de pesticiden-, krachtvoer- en kunstmestindustrie hebben deze week met succes een voorstel van de Europese Commissie tegengehouden om het pesticidengebruik met 50% te reduceren voor 2030. De voorstellen van de Commissie zouden op 23 maart gepresenteerd worden, maar Commissaris Wojciechowski liet maandagavond weten dat het was uitgesteld.

Het is de eerste pijnlijke voltreffer op de duurzame doelen van de Green Deal, na een felle lobby van Copa-Cogeca en CropLife Europe, de Europese lobbyclubs van de pesticiden-, kunstmest- en veevoerindustrie, bijgestaan door de Franse president Macron. Corporate Europe Observatory bracht er op 17 maart een rapport over uit. Rabobank sloot zich er kritiekloos bij aan.

De agrochemische lobby gebruikt als smoes dat de voedselzekerheid moet worden bewaakt. Maar in Europa dreigt geen voedselcrisis, er dreigt een veevoercrisis. De oorlog in de Oekraïne laat helder zien dat voedselschaarste geen gevolg is van een te weinig intensieve productiemethode, maar van oorlog en verkeerd beleid. Nederland heeft zich van de Oekraïne afhankelijk gemaakt voor veevoer (mais) en kunstmest, twee zaken waar duurzame en biologische landbouw ons juist van losmaakt. Kunstmest wordt uit aardgas gemaakt en maakt ons dubbel afhankelijk van fossiele brandstof, waar we vanaf willen. 

Als het echt over voedsel gaat, zijn het Noord-Afrika en het Midden-Oosten die worden getroffen door het wegvallen van goedkoop, gesubsidieerd importgraan. De afhankelijkheid van zulke landen is veroorzaakt door decennia neoliberaal beleid waarbij arme landen werden ontmoedigd om een eigen duurzame landbouw te ontwikkelen, maar wel geholpen om goedkope bulk te importeren en zich afhankelijk te maken van agrochemie. Louise Fresco, Voorzitter van WUR, voorheen Commissaris bij Rabobank, legde dit uit in een interview op Radio 1 waarbij ze voor duurzame landbouw pleitte.

De wereld heeft een crisisbestendige landbouw nodig, die minder gevoelig is voor internationale verstoringen. Dat is waar de EU Green Deal op inzet. De klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis wachten niet op de oorlog in de Oekraïne, zoals biologische koepelorganisatie Bionext vorige week opmerkte. De parkinsonepidemie onder boeren is maar een van de vele symptomen van een doodziek systeem dat hangt aan een pesticiden- en kunstmestinfuus. Duurzame landbouw pakt deze problemen aan en zorgt voor kortere kringlopen, meer weerbaarheid tegen verstoringen, meer voedselsoevereiniteit.

Als het slim is om meer graan in Europa of andere plekken in de wereld te gaan produceren, moeten we dat zeker doen. Maar er is geen enkele reden om dat niet duurzaam of biologisch te doen. Als je in Europa meer voedsel wilt verbouwen, kun je de subsidies op biobrandstof onmiddellijk afschaffen, zoals de NGO Birdlife opmerkt. Miljoenen hectares in Europa worden nu namelijk gebruikt om auto’s te voeden. Maar het klimaat en de biodiversiteit zijn kritische bestaansvoorwaarden waar we niet langer mee kunnen schipperen."

Volkert Engelsman
Eosta
Tel: +31 180 63 55 00
info@eosta.com
www.eosta.com

Publicatiedatum: