Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?

Het inzetten van gefermenteerd voer heeft volgens de productmanagers van Reudink vele voordelen: een betere benutting van de voedingsstoffen, het positieve effect op de maag- en darmgezondheid van de dieren, maar ook een mogelijke rendementsverbetering op het bedrijf. De huidige situatie op de (bio-)grondstoffenmarkt onderstreept het belang van flexibiliteit en verminderde marktafhankelijkheid. Fermentatie kan veehouders hierbij helpen én biedt een bijkomend kostenvoordeel. In de bio-varkenshouderij wordt fermentatie met name toegepast bij het inkuilen of door het gebruik van een mini-fermentor. De specialisten van Reudink adviseren u graag over de mogelijkheid om fermentatie toe te passen op uw bedrijf.

Wat is fermentatie?
Fermentatie is een eeuwenoud, natuurlijk proces om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken, maar ook om de eigenschappen van dit voedsel te verbeteren. Door fermentatie worden enzymen en melkzuurbacteriën geactiveerd, en vinden er veranderingen plaats in het voedsel. Voedsel wordt zo beter verteerbaar, smakelijker, en draagt bij aan de darmgezondheid van mens en dier. Veel producten die bij u thuis op tafel staan, zijn ergens in het productieproces gefermenteerd, denk aan yoghurt, brood, zuurkool maar ook droge worst.

Corine en Achim

Bekijk hier de online fermentatieworkshop van Reudink-productmanagers Corine Walvoort en Achim Tijkorte voor meer informatie over fermentatie en de toepassing in verschillende diersectoren.

En waarom wordt het toegepast in de bio-varkenshouderij?
Reudink past gefermenteerd voer in de biologische varkenshouderij toe voor een betere benutting van de voedingsstoffen (met als gevolg een hogere voerefficiëntie). "Dit heeft een positief effect op de maagdarmgezondheid van uw dieren. Evengoed van belang is de rendementsverbetering dat het u oplevert door verlaagde voerkosten. Dit is mogelijk door het gebruik van goedkopere grondstoffen die dankzij fermentatie wél goed inzetbaar zijn. Zo zijn verschillende Reudink-klanten succesvol met het inkuilen van mengteelten. En wist u dat fermentatie via ingekuilde producten de fosfaatefficiëntie met meer dan 10% verbetert? Fermentatie is uitermate geschikt voor de biologische sector. Het past in de kringloopgedachte, is een geheel natuurlijk en duurzaam proces mét concreet resultaat. Heeft u een brijvoerinstallatie? Ook dan behoort fermentatie tot de mogelijkheden", vertelt Achim Tijkorte.

'Fermenteren kun je leren!'
De productmanagers van Reudink helpen u graag en kunnen samen met u de mogelijkheden voor fermentatie op uw bedrijf bekijken. Reudink kan u adviseren over de juiste bacteriecultuur, de mogelijkheden van de mini-fermentor en de toepassing van fermentatie bij het inkuilen. Ook begeleiden ze u in de uitvoering van het proces. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met fermentatiespecialist Dr. Ronald Scholten (Dr.FERM).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven