Onderzoekt de mogelijkheden voor biologische voeders

AR als eerste gestart met inzet verwerkt dierlijk eiwit

AgruniekRijnvallei (AR) heeft 24 maart de eerste partij verwerkt dierlijk eiwit (VDE) ontvangen van Sonac, onderdeel van Darling Ingredients. Diezelfde middag is AR gestart met de verwerking van deze unieke circulaire grondstof in gangbare en VLOG-pluimveevoeders. De voeders sluiten zo beter aan bij de natuurlijke behoefte van de
kippen. AR onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in onder meer biologische voeders. 

Het betreft bij deze partij varkenseiwitten van verwerkte bijproducten uit de vleessector. Deze bijproducten zijn afkomstig van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Het
gebruiken van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen.

Jan van der Velden, executive vice president bij Darling Ingredients (links op de foto) en Johan Schuttert, commercieel directeur bij AR bij het lossen van de eerste vracht verwerkt dierlijk eiwit in Barneveld.

Natuurlijk en gezond
Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook behoefte aan dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit heeft een zeer gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar voor kippen dan plantaardig eiwit. Een betere vertering zorgt ervoor dat er minder onverteerde delen overblijven. Dit resulteert in een goede darmflora, wat leidt tot gezondere kippen en een beter welzijn.

Sluiten van kringlopen
Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt het diervoeder en daarmee de pluimveeproductie meer circulair en vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja. Commercieel directeur Johan Schuttert: "AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR als eerste mengvoerleverancier is gestart met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing."

Gescheiden productie
Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer. Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties kan AR zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassen in pluimveevoeders. AR onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoeders en in biologische voeders.

Voor meer informatie: info@argroep.nl en www.agruniekrijnvallei.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven