Door als consument meer biologische en plantaardige voeding in het dieet op te nemen kunnen we de impact op het milieu verkleinen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor peulvruchten; producten vol voedingswaarde die bovendien betaalbaar zijn, en eenvoudig te gebruiken.
Maar wie de keten van de peulvrucht onder de loep neemt leert dat, afgezien van bruine bonen, de producten op het schap uit verre landen komen: kidneybonen worden verbouwd in China, witte bonen in de VS, en linzen komen uit Canada of India. In de droge klimaten daar zijn ze goedkoop te verbouwen, maar die lange weg naar ons bord is niet bepaald duurzaam.
Gedreven door verandering van het klimaat en stijgende prijzen voor zeevracht laat conservenfabriek Baltussen de afgelopen jaren steeds meer gewassen lokaal telen. Na proeven met onder meer kikkererwten was het afgelopen seizoen de beurt aan de biologische kidneyboon.
Lokale teelt voor minder uitstoot
Baltussen, onderdeel van de Jamael Food Group, verwerkt dit jaar voor het eerst 43 ton biologische rode kidneybonen uit Nederland. "Je zou het niet direct verwachten, maar ondanks ons relatief koude en natte klimaat blijkt de kidneyboon hier prima te gedijen", zegt Baltussen Inkoopmanager Bryan Boelders. "We zien een iets hoger vochtgehalte, wat verband houdt met nat weer tijdens de oogst. Maar door een zorgvuldig droogproces is dit goed teruggedrongen. Verder is de kwaliteit van deze oogst competitief met geïmporteerde bonen."
Naast de kwaliteit van het product is natuurlijk de impact op het milieu een prioriteit. Projectmanager Duurzaamheid en Digitalisering Joske Nijhof vertelt: "Onze kidneybonen worden geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar om die 43.000 kilo bonen met de boot uit China te halen, zoals normaal gesproken gebeurt, wordt wel zo'n 5 ton broeikasgassen uitgestoten. Uitstoot die met lokale teelt in Nederland grotendeels kan worden voorkomen."
Korte ketens, duurzame productie
Baltussen heeft in haar 150-jarig bestaan zeer goede relaties met leveranciers opgebouwd, en zet sinds een aantal jaar extra in op lokale productie. De Nederlandse oogst wordt naar de fabriek in Driel gereden en daar direct verwerkt. Niet alleen de uitstoot van CO2 door transport wordt hiermee tot een minimum beperkt, ook wordt verspilling tegengegaan door de verse producten middels verhitting meteen langer houdbaar te maken.
"We verpakken onze producten bewust in glazen potten, vanwege de recyclebaarheid", vertelt Ruben Bringsken, oprichter van de Jamael Food Group. "Bovendien draait de Baltussen fabriek voor een groot deel op zelfopgewekte zonne-energie, wat ons productieproces duurzamer maakt."
Na deze succesvolle proef is Baltussen voornemens om komend seizoen de productie van biologische Nederlandse Kidneybonen op te schroeven. Daarnaast worden ook proeven gestart met het lokaal telen van andere peulvruchten om de planeet verder te ontlasten.
Voor meer informatie: info@jamael.nl en www.jamael.nl