Vrijdag 25 maart (20:25 uur) op NPO 3

De prijsknaller onderzoekt de echte prijs van melk

Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bosje bloemen in de supermarkt voor 2,50 euro, koffie voor minder dan 4 euro per kilo en dit maal onderzoek naar de prijs van melk. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3 gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht. In de aflevering van aanstaande vrijdag staat de werkelijke prijs van melk centraal. 

Het is zowat de goedkoopste drank in de supermarkt. Melk. Zelfs mineraalwater is vaak duurder. Maar hoe is het mogelijk dat we een liter melk kunnen kopen voor minder dan een euro? Eva en Ersin onderzoeken de zuivelindustrie en ontdekken hoe het Nederlandse landschap ingrijpend is veranderd door de druk om steeds goedkoper te produceren. Boeren zijn massaal overgegaan op het zaaien van efficiënte grassoorten waar geen plek is voor kruiden en andere gewassen in de wei. Alles om zoveel mogelijk melk uit de koeien te krijgen. Meer melk voor de boer, lagere prijzen voor de consument, maar de natuur en biodiversiteit staan daardoor flink onder druk.

Met De prijsknaller wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven en of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?

De prijsknaller, vrijdag 25 maart bij KRO-NCRV om 20:25 uur op NPO 3.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven