Europese ontmoeting in strijd tegen bodemderogatie

Conscious Planet-initiatiefnemer Sadhguru in gesprek met Rob Baan en Meiny Prins

Vanaf 21 maart vinden in Europa ontmoetingen en gesprekken plaats met politiek leiders, influencers en burgers om beleidsveranderingen te versnellen die de wereldwijde bodemdegradatie een halt toeroepen. Initiator is Conscious Planet - Red de Bodem, een beweging die wordt gesteund door het Wereldvoedselprogramma. Eerder deze maand tekenden regeringsleiders, ministers van Volksgezondheid, Landbouw en Milieu van vier Caribische naties en president Dr. Irfaan Ali Van Guyana het Red de Bodem memorandum van overeenstemming om de gezondheid van de bodem te herstellen. De focus van Conscious Planet ligt de komende tijd op Europa. Na een bezoek aan Engeland, staat op 22 maart Nederland op de agenda.

Gaston Browne, premier van Antigua en Barbuda, benadrukte het belang van het ondertekenen van het memorandum van overeenstemming omdat bodemaantasting een ernstige bedreiging voor onze planeet vormt. "Meer dan 30 jaar geleden, toen klimaatverandering als belangrijke bedreiging werd aangemerkt, waren het kleine eilandstaten in het Caribisch gebied die in de voorhoede van deze strijd stonden. Nu 30 jaar later zijn het de Caribische kleine eilandstaten die het proces om de bodem te redden willen stimuleren."

Initiatiefnemer van ConsCious Planet/ Red de Bodem, Sadhguru Jaggi Vasudev presenteerde het Soil Revitalization - Global Policy Draft & Solutions Handboek, aan de Caribische leiders. "Dit handboek is tot stand gekomen in overleg met de beste wetenschappers ter wereld en biedt oplossingen voor bodemherstel, waarbij rekening is gehouden met de breedtegraad, het klimaat, de economische omstandigheden en de traditionele landbouwpraktijken van elke regio.
De noodzaak om wereldwijd te focussen op het gezond maken van de bodem is groot. Het VN-Verdrag ter Voorkoming van Woestijnvorming (UNCCD) voorspelt dat het sterven van de bodem realiteit wordt als het bodemverval in het huidige tempo doorgaat. Bovendien schat de
Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) dat het leven in de bovenste bodemlaag wereldwijd en binnen 60 jaar uitgestorven kan zijn. Tegen 2045 passeert de bevolking 9,3 miljard en dreigt er een daling in voedselproductie van 40%. Het sterven van de bodem kan wereldwijd tot een catastrofale crisissen leiden, zoals voedsel- en watertekorten, droogtes en hongersnood, ongunstige klimaatverandering, massale volksverhuizingen, oorlogen en het uitsterven van soorten in een nooit eerder gezien tempo."Vanaf 21 maart maakt Sadhguru namens Conscious Planet een motorreis van 30.000 kilometer door Europa en Azië door 26 landen. Onderweg zijn evenementen, ontmoetingen met staatshoofden, wereldleiders, influencers en media om het redden van de bodem bovenaan de agenda te krijgen. Dit alles wordt ondersteund door een online golf van muziek en een grootscheepse (social)mediacampagne die wordt uitgerold in 192 landen en wereldwijd wordt georganiseerd door zo’n 11 miljoen vrijwilligers. Het doel van deze reis is om de steun van 3,5 miljard mensen te verwerven (60% van de kiesgerechtigden). Zodat er via democratische weg beleidsaanpassingen tot stand komen die de bodem nieuw leven inblazen.

Red de Bodem organiseert een publiek evenement met Sadhguru in de RAI Amsterdam op 22 maart 2022 van 18:00 - 20:00 uur.
Registreer je hier gratis voor het publieksevenement: https://events.savesoil.cc

Andere evenementen in Nederland op 22 maart zijn o.a.:

  • 10:30 - 12:00 CET. Sadhguru gaat in gesprek met Rob Baan en Meiny Prins bij het Experience Centre van Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs
  • 13:30 - 14:30 CET. Receptie op de Indiase Ambassade in Den Haag
  • 23 maart 's morgens. Bezoek van Sadhguru aan de Floriade in Almere.

Wil je hiervan gebruik maken, stuur dan een berichtje naar contact.nl@consciousplanet.org.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven