Afzet van groenten en fruit loopt moeilijk in cruciale maand

Transportstaking in Spanje houdt aan en wordt agressiever

De staking waartoe een minderheid van de Spaanse transportsector had opgeroepen en die maandag van start is gegaan, werd dinsdag en woensdag feller. Er werd een groot aantal incidenten opgetekend, veroorzaakt door de piketten. De afzet van groenten en fruit werd daardoor steeds moeilijker, en dat in een zeer belangrijke maand voor de export. Onderstaand is een update van de situatie, geschreven op 17 maart.

Terreur
Sinds dinsdag is er toenemende agressie waar te nemen bij de piketten. Er zijn heel wat incidenten gemeld tussen de piketten en chauffeurs die de staking niet steunen. Veel transportbedrijven besloten dan maar niet uit te rijden uit angst voor represailles en aanvallen op hun chauffeurs en wagenpark.

Het gebrek aan vrachtwagens en de beslissing van de teeltbedrijven om hun goederen niet te laden gezien de bederfelijke aard ervan zorgen voor een geleidelijke vertraging en verlamming van de export van groenten en fruit.

Fepex vraagt overheid maatregelen te nemen
Maart is in Spanje een van de maanden met de hoogste export van groenten en fruit: tussen de 1,2 en 1,3 miljoen ton. Dat komt neer op wekelijkse verzendingen tussen de 300.000 en 325.000 ton, waarvan 94% over de weg, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Fepex. In maart wordt een breed scala aan producten geëxporteerd, waarvan het merendeel vrij bederfelijk is, zoals paprika, sla, tomaten en kool, en andere zeer bederfelijk, zoals aardbeien en zachtfruit. Fepex heeft de bevoegde overheidsinstanties gevraagd om het vrije verkeer van goederen te garanderen en onmiddellijk maatregelen te nemen om de situatie op te lossen.

Op de belangrijkste groothandelsmarkt van Spanje, Mercamadrid, werd zowel dinsdag als woensdag zo'n 60% minder groenten en fruit gelost. Hoewel de aanvoer donderdag iets leek te verbeteren, is de situatie niet veel veranderd na een week met 50% minder product op de groothandelsmarkt als gevolg van de transportstaking. Bovendien kunnen de waren vanuit deze hub ook niet naar andere groothandelsmarkten en afzetpunten in Spanje worden verzonden door de staking.

De staking heeft ook gevolgen voor de productie. Telersverenigingen zoals Coag Almería hebben hun telers aanbevolen niet te oogsten tot de rust is weergekeerd, hoewel sommige groenten en fruit niet langer aan de planten kunnen blijven. "In de kassen stapelt de productie zich op", zegt Andrés Góngora, provinciaal secretaris van Coag.

Marktaandeel verloren
Luis Miguel Fernández, manager van Coexphal, een telersvereniging uit Almería, vertelt dat er op de tweede dag van de staking incidenten waren op meerdere rotondes in La Cañada, Viator en Poniente. De vereniging vroeg daarom om een dringende vergadering met de Subdelegatie van de Spaanse regering. "Want hoewel de politie aanwezig is, worden er geen corridors richting snelwegen gecreëerd voor de vrachtwagens. We kunnen onze groenten dus niet exporteren. Dit is een groot probleem voor ons. We kunnen niet aan onze contracten en bestellingen voldoen. We verliezen ook marktaandeel omdat er ondertussen producten uit Marokko en andere landen op de markt komen. Elke dag die voorbijgaat zonder dat we kunnen exporteren, maakt het ons moeilijker om de draad weer op te pikken."

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven