Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit

Afgelopen vrijdag 11 maart kwamen op de boerderij van DID-IT in Nijkerk een aantal biologische boeren met Jersey vee bij elkaar.
Aanleiding zijn de Jersey stierkalfjes van deze koeien die nu de eerste maanden bij DID-IT worden opgevangen en vervolgens op landgoed Eyckenstein gaan grazen. Jacob Beeker van de boerderij op het landgoed Eyckenstein is al jaren bezig met Jersey kalveren en Jerseyvlees.

Aanwezig waren: Jan Dirk van de Voort van Remeker kaas in Lunteren, Roel van Buuren van Landlust in Maasland, Jacob Beeker van Eyckenstein in Maartensdijk, Sjaak Sprangers uit Kaatsheuvel, Lucas Oud en Martin Willig van Willig kazen, Hubert van de veevoerproducent Biomühle, Willem van Wijk, Kobe Schoofs en Eric van Bruggen die bij DID-IT de stiertjes verzorgen en Poppe Braam. Een aantal boeren had zich wel aangemeld maar kon door voorjaarsperikelen op het laatste moment toch niet aanwezig zijn.

Stierkalveren
De stierkalveren van de kleinere Jersey koeien zijn óók veel kleiner en worden daardoor vaak na enkele weken geslacht en verwerkt tot hondenvoer omdat ze geen waarde hebben voor de kalvermesterij. Vleeskalfjes staan permanent binnen, de eerste weken alleen daarna in kleine groepjes. Geen vezelrijk voer zoals gras of hooi wat voor een herkauwer zeer onnatuurlijk is, ijzerarm voedsel zodat het vlees wit blijft. Zo balanceren vleeskalfjes op de grens van bloedarmoede voor zogenaamd rosé vlees.

Dat kan anders vinden Poppe Braam van DID-IT en deze boeren, de kalveren kunnen minimaal 2 jaar een mooi leven hebben, buitenlopen en grazen en na de slacht als exclusief vlees van een bijzondere kwaliteit worden verkocht.

Proef met Jersey stiertjes
In maart vorig jaar kwamen 14 Jersey stiertjes als proef op de boerderij De Braamstruik van DID-IT, na enkele weken bij de moeder grootgebracht te zijn, om verder te ontwikkelen. Inmiddels zijn deze stiertjes flink gegroeid en lopen jaarrond buiten in de wei.

Deze stiertjes waren het doel van de Jersey-boerenbijeenkomst om gezamenlijk goede richtlijnen uit te zetten op basis van de diverse ervaringen met de Jersey stierkalveren.

Uitwisselen ervaringen
Poppe Braam gaf een rondleiding en daarna werden de ervaringen over de koeien, kalfjes en stierkalveren uitgewisseld met de aanwezige boeren, Poppe begon met de stiertjes in samenwerking met Henri Willig. De bedoeling is dat het systeem van de Braamstruik stiertjes op Eyckenstein verder gaat. Jacob Beeker begon hier op Eyckenstein met het omzetten van gangbaar vee in een grupstal naar biologisch vee op stro in een potstal. De stieren groeien op, worden geslacht en het vlees verpakt geleverd aan de eigen boerderijwinkel en 8 natuurvoedingswinkels.

In het begin blijven de stiertjes in de potstal met stro en krijgen melk waarna er hooi en bio muesli worden bijgevoerd voordat ze in de wei met gras, klaver en kruiden gaan. Er werden ervaringen uitgewisseld over het bijvoeren, wat werkt het beste, lokaal graan als voer, de hoorns, de gezondheid en het welzijn van de dieren en hoe straks het exclusieve vlees en melk aan de man/vrouw te brengen.

Merk Eyckenstein
Nu wordt het vlees nog maar aan enkele natuurvoedingswinkels geleverd maar als er meer stierkalveren worden opgevangen moet er afzet zijn van het vlees. De Jersey bio-melk wordt vanwege smaak en vetpercentage vooral gebruikt in kaas en ijs. Het is ook zeer geschikt om cappuccino mee te maken. Wellicht het vlees onder het EKO-keurmerk brengen omdat daar hogere normen gelden dan alleen het EU-keurmerk. Voor de afzet van het Jersey vlees zal met het merk Eyckenstein worden gewerkt.

Voor meer informatie: poppe@diditorganic.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven