"Streven naar 100% natuurlijke koudemiddelen in de toekomst"

Ekoplaza Haarlem werkt als eerste met transkritisch CO2-systeem

Toen de Ekoplaza-winkel in Haarlem twee jaar geleden werd uitgebreid, werd meteen ook afscheid genomen van de oude R404A-koelinstallatie. Sindsdien levert een transkritisch CO₂-systeem koeling, diepvries, airconditioning en verwarming bij de biologische supermarkt.

Upgrade van R404A-koelsysteem
De Ekoplaza-winkel in Haarlem beslaat 529 m² verkoopoppervlakte en telt zes medewerkers. In 2020 had deze Ekoplaza-winkel behoefte aan uitbreiding. Daarom werd de verkoopruimte van de winkel ernaast aan het bestaande pand toegevoegd. Hiervoor moest het R404A-koelsysteem worden geüpgraded naar een gloednieuw, ultramodern systeem met natuurlijk koudemiddel (CO₂).

Uitgesproken biologisch
Ekoplaza is uitgesproken biologisch. De onderneming gelooft dan ook niet in het eenvoudigweg nastreven van de laagste prijs; er is transparantie in de keten en het bedrijf vindt het belangrijk om langdurige relaties op te bouwen met zijn klanten en leveranciers. "Er is geen sprake van winstmaximalisatie ten koste van moeder aarde", aldus Geert-Jan Smits, formulemanager van Ekoplaza. 

"Bijdragen aan een gezonde wereld"
"Bij Ekoplaza streven we ernaar om de wereld gezonder en duurzamer te maken", legt Geert-Jan uit. "Als familiebedrijf en biologische supermarkt voelen we ons verantwoordelijk. Ons doel is om samen met onze medewerkers, leveranciers, partners en klanten bij te dragen aan een gezonde wereld. Eén van onze belangrijkste aandachtspunten is duurzaamheid. Het gaat er hierbij om dat ecologische systemen kunnen blijven bestaan dankzij klimaatneutrale systemen die de natuurlijke hulpbronnen niet uitputten. We blijven voortdurend onderzoeken hoe we hulpbronnen nog beter, duurzamer en efficiënter kunnen inzetten."

Natuurlijk koudemiddel: toekomstbestendige oplossing
Natuurlijke koudemiddelen waren voor Ekoplaza dan ook een strategische keuze toen het een besluit nam over het nieuwe koelsysteem. "We hebben voor natuurlijke koudemiddelen gekozen omdat dit een toekomstbestendige oplossing is voor de lange termijn, die aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf”, legt Smits uit. Om er verder voor te zorgen dat er geen energie wordt verspild, werden alle verticale kasten (inclusief halfhoge kasten) voor de vernieuwde winkel voorzien van glazen deuren. Daarbij worden de HACCP-normen (Hazard Analysis and Critical Control points) te allen tijde gerespecteerd.

Beschrijving van het systeem
Om aan de toegenomen koelvraag te voldoen, werd het verouderde gecentraliseerde R404A-koelsysteem in Haarlem vervangen door een gloednieuw gecentraliseerd transkritisch CO₂-systeem dat koeling, diepvries, airconditioning en verwarming levert voor zowel de winkel als de slagerij ernaast. Het systeem wordt compleet geleverd met warmteterugwinning die met vier warmtewisselaars de winkel verwarmt. De nieuwe installatie is gebouwd door Koning Koudetechniek, dat zich richt op installaties met natuurlijke koudemiddelen. De installateur was Wieman Koel- en Klimaattechniek. De installatie is gebouwd volgens alle geldende Europese en Nederlandse normen. De installatie is ontworpen om te voorzien in de totale thermische energiebehoefte van de winkel, inclusief koel­opslag, presentatie van producten, airconditioning en verwarming van de winkel.

Besparing: 3.500 euro per jaar
Dankzij een fiscale investeringsaftrek bedraagt de netto extra investering van het CO₂-systeem slechts 12.000 euro in vergelijking met een traditioneel systeem op basis van HFK's. Het elektriciteitsverbruik (berekend op 95.000 kWh/jaar) is vergelijkbaar met dat van de vorige installatie, maar met het nieuwe CO₂-systeem is er geen aardgasverbruik voor verwarming. Dit levert een besparing op van ongeveer 3.500 euro per jaar. De terugverdientijd van deze nieuwe installatie bedraagt dus minder dan vier jaar.

Rendement op investering
Hoewel Ekoplaza er strategisch voor heeft gekozen om zich in de toekomst te richten op natuurlijke koudemiddelen, kan deze oplossing soms veel duurder zijn dan het achteraf aanpassen aan koudemiddelen met een lager GWP, legt Geert-Jan uit. Vooral voor franchisepartners kan deze kostprijs een uitdaging zijn. Maar het rendement op de investering maakt deze initiële kosten de moeite waard.

Zeer tevreden met de nieuwe systemen
Er zijn geen problemen geweest met deze installatie en Ekoplaza is zeer tevreden met de nieuwe CO₂-systemen. De winkel in Haarlem was de eerste van Ekoplaza die met natuurlijke koudemiddelen werkt, maar inmiddels zijn meerdere winkels gevolgd, bevestigt hij. "Ekoplaza richt zich op natuurlijke koudemiddelen en energiebesparing en streeft ernaar in de toekomst 100% over te schakelen op natuurlijke koudemiddelen."

Over het systeem:

  • Verkoopoppervlakte: 529m²
  • Koelsysteem: gecentraliseerd transkritisch CO₂-systeem
  • Elektriciteitsverbruik: 95.000 kWh/jaar
  • Kostenbesparing energie: 3.500 euro/jaar
  • Nominaal koelvermogen = 33,4 kW
  • Nominaal vriesvermogen = 4,15kW
  • Vermogen airconditioning = 8,3 kW
  • Nominaal verwarmingsvermogen (bij -10 °C omgevingstemperatuur) = 26kW

Webinar 'Verduurzaming kleinkoeling met Natuurlijke Koudemiddelen'
In samenwerking met de Kenniskring Natuurlijke Koudemiddelen organiseren STEK en de knvvk & young cool op woensdag 6 april 2022 van 19.00 tot 20.30 uur het webinar 'Verduurzaming kleinkoeling met Natuurlijke Koudemiddelen', met presentaties van Jos Nieuwlaat en Piet de Wild (Foster en Gamko), Bart van der Wekken (Koning Koudetechniek) en Roelof Robbertsen (Opleidingscentrum GOº). Meer over de inhoud van het webinar en de wijze van aanmelden leest u binnenkort op deze website, of ga naar www.knvvkyoungcool.nl.

Bron: www.koudeenluchtbehandeling.nl

Tekst: René van Gerwen en Wim den Boer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven