TBV Kühlfahrzeuge

"Meer vraag naar op accu aangedreven koelinstallaties"

In tijden van snel stijgende brandstofprijzen winnen duurzame aandrijvingssoorten, op de eerste plaats de elektrische aandrijving, snel aan betekenis. Voertuigleverancier TBV uit het Duitse Willstätt zag de noodzaak van duurzame koeloplossingen al ver vooruit en heeft passend op deze ontwikkeling gereageerd, vertelt directeur Rainer Fuchs.

"Aanvankelijk was het vooral voor bio-aanbieders een vanzelfsprekendheid dat hun verkoopstrategie alleen dan klopt wanneer ook het transport van de producten naar de klanten op milieuvriendelijke wijze plaatsvindt. Daarom behoorden zij tot de eersten die al in tijden toen er nog geen breed aanbod aan elektrische bestelwagens en vrachtwagens bestond, naar milieuvriendelijke en CO2-besparende logistieke oplossingen zochten. Er werden CNG-aangedreven voertuigen en -koelaggregaten getest die geen diesel verbruikten", blikt Rainer terug.


Een koelvoertuig uit het huis van TBV van de klant Walliser Obst & Gemüse  

TBV Kühlfahrzeuge heeft in dit marktsegment al sinds 2016 elektrisch aangedreven koelinstallaties voor destijds nog conventioneel aangedreven voertuigen aangeboden, die zowel in bestelwagens als vrachtwagens gebruikt konden worden. Rainer: "Deze kennis kunnen we nu ook bij de steeds meer gebruikte elektrische bestelwagens en vrachtwagens aanbieden. Er zijn al meerdere elektrische bestelwagens en 7,5t transportvrachtwagens met de Fuso eCanter als basis met elektrische koelinstallaties in gebruik bij klanten. Momenteel rusten we een 26t elektrische vrachtwagen van het merk Renault met deze techniek uit."

Plaatsbesparend accumanagement
Voor bestelwagens, bijvoorbeeld de eVito, biedt men nu een elektrische koelinstallatie aan die een temperatuur van +2 tot +7 graden Celsius vasthoudt gedurende een periode van 3-6 uur. "De installatie wordt aangedreven door een eigen  lithiumaccu, die over het algemeen beschermd in het passagierscompartiment geplaatst wordt. Het accumanagement en de technische componenten worden hierdoor plaatsbesparend ingebouwd", aldus Rainer. Hij voegt eraan toe: "De ontwikkeling van  krachtigere accu's en de vergroting van de accucapaciteiten laten inmiddels zelfs diepvriestemperaturen toe."

Bij koelopbouwen op elektrische bestelwagens en vrachtwagens komt volgens Rainer in principe dezelfde techniek tot inzet. De accu's worden onder het laadoppervlak gemonteerd. "Koelopbouwen met een lengte van maximaal 8000 mm kunnen tegenwoordig zonder problemen door elektrische koelinstallaties gekoeld worden. Daarnaast bestaat de optie om de koelduur of -capaciteit door middel van op het dak gemonteerde zonnepanelen te verlengen. Deze worden vlak, beschermd op het dak gemonteerd en bieden zo een aanvulling op de koelaandrijving."

Inzet in de groenten- en fruitsector te overzien
Speciaal voor de inzet bij het transport van groenten en fruit biedt TBV luchtgeleiders voor in de opbouw onder het dak aan, zodat de koude lucht uit de verdamper niet direct op de getransporteerde goederen, maar aanvankelijk onder het dak naar achteren geleid wordt. Hierdoor wordt een gelijkmatigere verdeling van de gekoelde lucht bereikt. De vraag naar elektrische voertuigen vanuit de groenten- en fruitsector neemt volgens Rainer momenteel vanuit een kleine basis geleidelijk aan iets toe. "Dit ligt natuurlijk ook aan het nog geringe aantal beschikbare elektrische vrachtwagens, maar zeker ook aan de aanschafkosten, die dankzij subsidiemaatregelen echter gerelativeerd kunnen worden. De reikwijdte lijkt niet zo wezenlijk belangrijk te zijn, want die volstaat meestal wel."

Ontwikkeling van duurzame logistiekoplossingen verder versterken
Ook in de komende jaren zal TBV zich primair op de ontwikkeling van duurzame logistieke oplossingen concentreren, zegt Rainer tot slot. "De eerste opdrachten voor koelopbouwen met elektrische koelinstallaties voor vrachtwagens die worden aangedreven door brandstofcellen zijn al binnengekomen. En we zijn vol vertrouwen dat we deze ontwikkeling verder kunnen versterken."

Voor meer informatie:
Rainer Fuchs
TBV Kühlfahrzeuge GmbH
Im Lossenfeld 13
D-77731 Willstätt-Sand, Duitsland
Tel: +49 (0) 7852 9179 0
info@tbv-kuehlfahrzeuge.de  
www.tbv-kuehlfahrzeuge.de      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven