Brochure alternatieve eiwitten gepubliceerd

Door een steeds toenemende wereldbevolking staat de eiwitproductie onder druk. Daarom is het noodzakelijk te streven naar een meer duurzame en gevarieerde eiwitvoorziening. Dit kan door nutriëntenrijke reststromen te gebruiken voor de productie van nieuwe, lokale eiwitbronnen. In een brochure geeft onderzoeks- en adviesbureau Inagro daarom een bloemlezing van de productie en verwerking van drie veelbelovende duurzame eiwitbronnen, namelijk insecten, eendenkroos en algen. 

Insecten
Insecten zijn een perfecte bron van eiwit en kunnen geproduceerd worden op allerlei reststromen tegen een zeer gunstige voederconversie, én ze kunnen voor landbouwers een extra bron van inkomsten genereren. Een mooi voorbeeld van circulaire economie dus! Vandaag worden in Vlaanderen zwarte soldatenvliegen, krekels, meelwormen en sprinkhanen gekweekt en geproduceerd.

Eendenkroos
Eendenkroos, ook wel waterlinzen genoemd, is een familie van kleine drijvende plantjes die wereldwijd voorkomen en waarbij Lemna minor, Lemna gibba en Wolffia arrhiza inheemse soorten zijn in België. Het is één van de snelst groeiende planten ter wereld en bestaat voor 30-45 % uit hoogkwalitatief eiwit op droge stof basis. Het komt van nature voor in vijvers, poelen en grachten en neemt tijdens zijn groei stikstof (N) en fosfor (P) op waardoor het geschikt is om nutriëntenrijke reststromen – zoals bv. het biologisch effluent uit de varkensmestverwerking – uit de intensieve landbouw te zuiveren.

Algen
“Algen” is een verzamelterm voor een grote groep relatief simpele plantensoorten, die net als gewone planten via fotosynthese water en CO2 omzetten tot O2 en biomassa. Algen groeien snel en komen zowel in zout- als in zoetwater voor. De familie van de algen is een grote, erg diverse groep. De grote, meercellige algen die in zeewater groeien, worden zeewieren genoemd. Daarnaast zijn er ook honderduizenden soorten microalgen, die niet met het blote oog zichtbaar zijn aangezien ze amper een paar micrometer groot zijn. Algen zijn een rijke bron van eiwitten en vetten en kunnen voor heel veel toepassingen gebruikt worden: voedsel en voeder, in de farmaceutische en cosmetische industrie, als een traag werkende meststof...

Bron: Inagro


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven