Adriaan Jansen, Jansen-Dongen:

"Biologische aardappelen zijn dit jaar veel te duur"

Tholen - Het importaardappelenseizoen is bij de Tilburgse aardappelgroothandel Jansen-Dongen voorzichtig opgestart met de verkoop van de eerste aardappelen vanuit Cyprus naar Duitsland. De Malta-aardappelen volgen komende maand. "Maar de aanvoer is nog mondjesmaat. Alles wat binnenkomt, is op afspraak. Niets meer en niets minder", vertelt Adriaan Jansen.


Aardappelen uit Malta

Volgens de aardappelhandelaar is de markt voor importaardappelen de laatste jaren fors ingekrompen. "De wereld verandert en er wordt veel meer lokaal ingekocht, ook in Duitsland. De tijd dat er volle auto's op de bonnefooi vanuit de mediterrane landen werden gestuurd, is echt voorbij. Bovendien zijn de lokale aardappelen ook steeds beter bewaarbaar. Het rassenpakket is ook heel anders dan vroeger."

"De importaardappelen zijn zodoende meer échte primeuraardappelen dan een commodity. Neem de befaamde Alpha uit Malta. Vroeger kwamen er forse volumes van dit ras deze kant op, maar het is een wat later ras met een wat lagere opbrengst, dus ook dit ras is verdrongen door andere rassen. De teelt in de Mediterrane landen is redelijk stabiel, alleen in Israël daalt het areaal licht. De laatste jaren hadden deze landen veel afzet in Rusland, maar de vraag is hoe dat dit jaar gaat, gezien de huidige oorlogssituatie", vervolgt Adriaan.

"Ook de aardappelmarkt is fors veranderd. Een heel groot deel van de aardappelen vindt zijn weg naar de industrie. De markt voor tafelaardappelen is een beperkte markt geworden, maar wel één met stabiele klanten en een stabiele afzet. Ook dit seizoen is er sprake van een relatief saai seizoen", zegt de aardappelhandelaar. Wel is hij positief gestemd over de toekomst van de aardappelsector. "We hebben een mooi gezond product en een prima kwaliteit en beschikbaarheid tot onze beschikking."

Jansen-Dongen levert ook een behoorlijk pakket biologische aardappelen. "Alleen dit jaar zijn deze veel te duur. Vorig jaar was een echt Phytophthora-iaar en het aanbod biologische aardappelen is aanzienlijk minder", besluit Adriaan.

Voor meer informatie:
Jansen-Dongen
Vierbundersweg 90
5047 TN Tilburg
Tel: +31 (0)13 5159553
info@jansen-dongen.nl
www.jansen-dongen.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven