Kaas, vlees en zuivel uit Midden-Delfland straks te koop in hartje Rotterdam

Boerencoöperatie en Rotterdam de boer op! leveren streekproducten aan Rotterdamse retail

Met een slok smakelijke, duurzame melk én een blik op de polder met roepende weidevogels toosten gisterenochtend de boeren van Coöperatie Heerlijk van Dichtbij en de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ op een succesvolle samenwerking. Het doel van de samenwerking? Het veroveren van de Rotterdamse supermarkten en horeca met de streekproducten van Heerlijk van Dichtbij. Smakelijke, lokale, eerlijke en duurzame producten die bijdragen aan meer biodiversiteit, lekker eten voor de consument en een eerlijke waardering voor de boer is het vertrekpunt van beide partijen. Alle reden om de handen ineen te slaan.

Van links naar rechts: Arnold van Adrichem (participerend kringloopboer en voorzitter van LTO Delflands Groen), Charissa van Meurs (accountmanager van Heerlijk van Dichtbij) en Dirk Kunst (programmamanager Rotterdam de boer op!) proosten met een glaasje smakelijke, duurzame en lokale melk, perensap en chocolademelk op de samenwerking tussen boerencoöperatie en Rotterdam de boer op! Foto: Marten van Dijl - Rotterdam de boer op! 

Samen sterk
Heerlijk van Dichtbij is een coöperatie van 12 boeren en telers die samen hun streekproducten uit Midden-Delfland naar het omliggende stedelijk gebied brengen. ‘Rotterdam de boer op!’ is een beweging van 19 partijen* die samen werken aan meer biodiversiteit op het platteland, regionaal geproduceerd eten voor de stad en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. De partijen vierden vanochtend  hun nieuwe samenwerking met een proeverij van streekproducten en een weidevogelsafari op de boerderij van één van de bij de coöperatie aangesloten boeren.

Dirk Kunst, programmamanager van Rotterdam de boer op! vertelt: “Als consument, en als Rotterdammer, hebben wij allemaal een belangrijke sleutel in handen: hoe meer producten we kopen uit de directe regio, van boeren met hart voor het landschap en de natuur, hoe groter de kans dat zij in de toekomst hun streekproducten kunnen blijven produceren. ‘Rotterdam de boer op!’ wil samen met deze boeren mensen laten ervaren welke smakelijke en duurzame producten er uit Midden-Delfland komen en het mogelijk maken dat je als Rotterdammer deze producten, die toch net even lekkerder smaken als je weet dat óók de natuur en de weidevogel mee profiteert, straks in hartje Rotterdam kunt kopen.”

Van links naar rechts: Natascha Hokke (boswachter Natuurmonumenten), Jeroen van der Kooij (participerend biologische boer), Charissa van Meurs (accountmanager van Heerlijk van Dichtbij), Dirk Kunst (programmamanager Rotterdam de boer op!) en Arnold van Adrichem (participerend kringloopboer en voorzitter van LTO Delflands Groen) verwelkomen de weidevogels in de polders van Midden-Delfland.  Foto: Marten van Dijl - Rotterdam de boer op! 

Heerlijk van Dichtbij
Coöperatie Heerlijk van Dichtbij levert streekproducten uit Midden-Delfland. In Delft en Den Haag liggen producten van de boeren en telers uit Midden-Delfland al in een aantal supermarkten. Ze staan nu op het punt om - met de steun van Rotterdam de boer op! - uit te breiden naar de Rotterdamse supermarkten en horeca. Charissa van Meurs, accountmanager van Heerlijk van Dichtbij: “Onze makers boeren, telen en produceren – ieder volgens eigen filosofie en onder eigen label – duurzaam, lokaal en kleinschalig. Het zijn kringloopboeren, biologische boeren en boeren met dubbel- of zelfs driedubbeldoelvee. Zij investeren extra zorg en aandacht in hun land, hun dieren, weidevogels en de natuur. Voor het behoud van het agrarisch veenweidelandschap in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland werken zij samen met Natuurmonumenten.”

Arnold van Adrichem is participerend kringloopboer en voorzitter van LTO Delflands Groen. “In Midden-Delfland lopen de boeren voorop waar het gaat om kringlooplandbouw en projecten voor natuurinclusief boeren, weidevogelbeheer en kruidenrijk grasland. Dat resulteert in een prachtig, duurzaam kwaliteitsproduct voor de consument. En het zorgt voor een gezonde balans tussen het productielandschap, boer, vee en natuur en milieu.”

Foto: Marten van Dijl - Rotterdam de boer op! 

Van Jumbo tot Plus
Vestigingen van supermarkten zoals Jumbo en Plus hebben zich de afgelopen jaren aangesloten bij Heerlijk van Dichtbij. Elke verkooplocatie wordt in samenspraak met de ondernemer op maat ingericht met mooie herkenbare schapruimte. De ondernemers bestellen met een druk op de knop het hele streekproductenassortiment via het online portaal van Heerlijk van Dichtbij. De producten worden rechtstreeks van de boerderij naar de winkels gebracht. In de winkels worden de producten goed zichtbaar geëtaleerd en wordt ook het verhaal van de herkomst uit Midden-Delfland zichtbaar gemaakt voor de consumenten. Charissa van Meurs: ”Hopelijk liggen onze producten straks ook in de Rotterdamse supermarkten en worden ze gebruikt door de horeca in de stad.”

Voor meer informatie: www.heerlijkvandichtbij.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven