Voorkeur Fransen gaat nog altijd uit naar appelen uit eigen land

In het licht van de oorlog in Oekraïene vrezen sommige appeltelers voor concurrentie in de vorm van goedkope Poolse appelen. Volgens Benjamin Vincent, Manager Biologische Markt bij Blue Whale, zal deze Poolse concurrentie de situatie op de biologische markt echter niet beïnvloeden. "De kracht van onze markt zit ‘m in het feit dat de voorkeur van Franse consumenten nog altijd uitgaat naar appelen uit eigen land. We voelen ons wat dat betreft bevoorrecht. Vooral de logistieke kosten en transportkosten kunnen ons echter mogelijk parten gaan spelen, vooral als gevolg van het voortdurend stijgen van de dieselprijs. Deze prijsstijging komt bovenop het gebrek aan containers voor de grote export en de stijging van de verpakkingskosten," aldus Benjamin Vincent.Dalende prijzen
Hoewel er geen problemen zijn ten aanzien van de concurrentie vanuit andere Europese landen, hebben de Franse biologische appelen de laatste vier jaar te lijden gehad onder dalende prijzen. "Dit geldt vooral voor dit jaar, aangezien de consumptieaantallen dit jaar steeds kleiner worden, maar de partijaantallen nog steeds groter worden", vertelt Benjamin. "In deze context en met de angst van telers dat ze hun opbrengsten niet kwijt zullen raken in het achterhoofd, willen sommige marktdeelnemers zich onderscheiden door appelen aan te bieden tegen lage prijzen."

"Deze situatie zorgt voor een overschotsaldo dat, mits de markt zich weet te herstellen, de komende jaren niet zal verbeteren". Bij gebrek aan dynamische consumptie bestaat echter het gevaar dat de telers op lange termijn weer zullen ‘terugschakelen’ naar op conventionele wijze telen. "Met inkomsten die geleidelijk aan steeds lager worden en teeltkosten die steeds hoger worden, zal het steeds moeilijker zal worden om op biologische wijze te telen."

© Bryan Perié

Voor meer informatie: 
Benjamin Vincent
Blue Whale
+33 (0)5 63 21 56 56
benjamin@blue-whale.com     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven