Productiekosten van € 300 naar € 750 per ton in twee jaar

Zes papierfabrieken gesloten wegens stijgende kosten in Italië

Dinsdag werd aangekondigd dat de grote Venetiaanse papierproducent Pro-Gest, die zes fabrieken heeft, de productie heeft stopgezet vanwege de gestegen energiekosten. Een crisis dreigt voor de producenten van groente- en fruitverpakkingen.

"Voor onze sector is het een verschrikkelijke klap, de genadeslag na maandenlang lijden", vertelt een manager van een verpakkingsbedrijf.

Foto: Progest

"Sinds 1 maart hebben we een stijging van € 50 per ton gezien. Na 15 maart komt daar nog eens € 100 bovenop. Dat brengt het totaal op
€ 750 per ton gerecycled papier. Vóór de coronacrisis kostte een ton gerecycled papier € 300. Bij verschillende artikelen vertegenwoordigt de grondstof 60% van de productiekosten en de verkoopprijzen liggen altijd onder de kostprijs. De situatie is dramatisch en als er niet snel iets aan gedaan wordt op nationaal niveau, kan dit leiden tot de vernietiging van bedrijven."

De papiergroep Pro-Gest uit Ospedaletto di Istrana (Treviso) heeft omwille van de stijgende gaskosten besloten de productie in alle zes papierfabrieken in Italië stop te zetten. Dat maakte voorzitter Bruno Zago bekend aan nieuwssite OggiTreviso.it.

"We verkopen het papier tegen € 680 per ton, maar de productie ervan kost ons met de huidige gasprijzen € 750. Als de prijzen binnen een paar dagen niet zakken naar een werkbaar niveau, moeten we technische werkloosheid aanvragen voor al onze werknemers", stelt Zago. De Pro-Gest-groep stelt ongeveer 400 mensen te werk in Italië.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven