Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Je huis schoonmaken met bacteriën?

Tholen – Probiotica voor in huis. Zo zou je de schoonmaakproducten van Yokuu het beste kunnen omschrijven. "De goede en gezonde bacteriën in Yokuu herstellen de binnenhuisflora en zorgen voor minder stof, vuil en geurtjes", vertelt de Antwerpse biochemicus Joris Jansen die dit bijzondere schoonmaakmiddel vorig jaar op de markt bracht. Yokuu wil nu ook graag de Nederlandse markt kennis laten maken met op een ecologische en natuurlijke manier probiotisch schoonmaken.

Joris Jansen toont een Yokuu-parel

Omdat microben an sich al ingewikkeld genoeg zijn, heeft Joris het concept van Yokuu zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Het gaat om een hervulbare sprayfles met oplosbare schoonmaakparels. De vijf goede bacteriën in de geheime bacterieformule hebben de volgende namen gekregen: Zuurtje, Pluisje, Dikkie, Zoetje en Jackson. "Ze hebben elk hun eigen talent. Zo is Dikkie bijvoorbeeld kampioen in het wegwerken van vetten en verwijdert Pluisje stof." De schoonmaakparels zijn verpakt in afbreekbare zakjes die gemaakt zijn van papier en cellulose. "Ook nevelt de fles heel fijn, waardoor de gebruiker er extra lang mee kan doen. Ook het schoonmaken zelf gaat sneller, want je hebt minder nood aan emmers water."

Het combipakket met de allesreiniger, badkamerreiniger, glasreiniger en vloerreiniger

Disbalans tussen mens en natuur
Sinds het begin van de coronacrisis zijn we alles en iedereen gaan ontsmetten. Prima dat we onze handen vaker moeten wassen, maar Joris vindt het maar niks om alle oppervlakten met alcoholhoudende schoonmaakmiddelen steriel te maken. "Bacteriën zijn essentieel voor ons immuunsysteem. Wist je dat we ongeveer 3 kilogram bacteriën meedragen in ons eigen lichaam? Een hoeveelheid die essentieel is om gezond te kunnen leven. Het overmatige gebruik van desinfecterende middelen en chemische schoonmaakproducten verstoort onze balans en werkt de opkomst van resistente microben en immuun gerelateerde aandoeningen in de hand. Met Yokuu willen wij een fundamentele wijziging teweeg brengen. Bring the outside in, dat staat voor ons voorop."

Miljarden opties
Joris deed tijdens zijn studie onderzoek naar microben, waar hij ontdekte dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder allergieën vertonen. Hij raakte gepassioneerd door de rol van microben in ons dagelijks leven. "Ik ontdekte steeds meer over de positieve invloed die microben op levende organismen en hun omgeving hebben. Gedurende mijn onderzoek kreeg ik een idee: waarom brengen we de goede bacteriën niet naar binnen door middel van schoonmaakproducten? Want eigenlijk is het heel onlogisch dat we 99% van de bacteriën doden, terwijl maar 1% echt schadelijk is." Hij ontwikkelde een schoonmaaktablet op basis van bacteriën die in bossen de herfstbladeren wegwerken en geurtjes aanpakken. "Het was een hele klus om de juiste bacteriën te selecteren. Je hebt er namelijk miljarden wanneer je 1 gram grond pakt. Uiteindelijk heb ik een vijftal schoonmaakkampioenen geïsoleerd. Daarna was het een kwestie van opkweken om ze vervolgens met een aantal andere natuurlijke ingrediënten tot een tablet samen te persen."

De fles nevelt heel fijn, dat is hier goed te zien

In september 2020 liet Joris 50 consumenten de bruistablet testen. Daarna ging het snel. "Vervolgens hebben we heel veel media gehaald en een jaar na de officiële marktintroductie hebben we een honderdtal winkelpunten in met name Vlaanderen bereikt. Ook een aantal Nederlandse winkels verkopen Yokuu, maar we willen nu graag in Nederland wat meer voet aan de grond krijgen."Rebranding aanstaande
Binnenkort komt Yokuu met nieuwe retailverpakkingen. "De belangrijkste aanleiding voor de rebranding is dat we een verpakking ontwikkeld hebben die geschikt is voor grotere ketens, onder andere met meerdere talen op het etiket. De parel is terug te zien op de verpakking. En in die parel tonen we de gelaagdheid van de bodem, waar de goede bacteriën vandaan komen."

Yokuu beschikt over het Vegan label, evenals het 1% for the Planet-label. "De opbrengst hiervan investeren wij in de natuur en het tegengaan van ontbossing." Het Ecocert-certificaat is aangevraagd.

Voor meer informatie:
Joris Jansen
Yokuu
+32 472 65 98 06
joris@yokuu.be 
www.yokuu.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven