Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verzilting is een belangrijk thema"

Talis Bosma vertrok naar Egypte om kennis te delen

Tholen - Met de master biologische landbouw en agro-ecologie van de Wageningen Universiteit op zak vertrok Talis Bosma in februari naar Egypte om daar te werken aan projecten van Delphy en Demeter Egypt.

Sekem
Hij was al eerder van plan om naar Egypte te gaan, maar daar kwam het afgelopen jaar niet van door de pandemie. "In deze eerste weken heb ik al best veel gezien en veel boeren bezocht. Mijn bezoek aan de boerderij van Sekem, middenin de woestijn, was heel bijzonder. Irrigatie in de woestijn is ontzettend moeilijk om voor elkaar te krijgen, maar het kan wel. En natuurlijk zijn er veel dingen die nog beter kunnen. Maar het is bijzonder als je bedenkt dat de mens op zo'n afgelegen plek landbouw wil, dat er wordt geïrrigeerd en dat er dan middenin de woestijn leven komt. Dat er dorpen met scholen omheen ontstaan en dat er mensen gaan wonen, puur vanwege de landbouw." 

Groenbemesters
Hoewel er al sinds de jaren '70 biologisch wordt geteeld door Sekem, blijft Egypte een ontwikkelingsland waar sommige basisbehoeftes nog lastig zijn in te vullen, merkt Talis. "Zaaien, oogsten en onkruid wieden, er wordt nog veel met de hand gedaan. Alleen grote bedrijven werken met machines en GPS-systemen." Het feit dat de landbouwgrond is ontgonnen uit de woestijn brengt ook uitdagingen met zich mee. "Er is weinig organisch materiaal en dus wordt er kennis gedeeld over groenbemesters en compost. Dat is voor ons vrij vanzelfsprekend, maar hier is dat echt nieuw. Ook de kennis over irrigatiewater is schaars. Er zijn irrigatiesystemen die lekken en stuwmeren op het veld veroorzaken."

Verzilting: een sluimerend probleem
Voor Delphy werkt Talis momenteel mee aan een landbouwproject over verzilting. Op proefvelden worden verschillende irrigatiemethoden en diverse rassen getest. "We geven trainingen aan docenten en onderzoekers van universiteiten, zodat zij de kennis over kunnen brengen aan hun studenten. Daarnaast adviseren we ook telers, over de bemesting van uien bijvoorbeeld. Verzilting is een belangrijk thema. Je ziet soms velden die na irrigatie wit zijn van de zoutkristallen. Er is schrikbarend weinig kennis over, mensen zien het probleem niet helemaal. We werken met verschillende Nederlandse bedrijven, waaronder The Salt Doctors uit Texel om hier kennis over te delen."

De uitdaging met verzilting is dat het probleem zich langzaam opbouwt, legt Talis uit. "Als je irrigeert met iets te zout water onder warme omstandigheden, dan verdampt het water en blijft het zout achter. Het is een sluimerend probleem waardoor de hele opbrengst langzaam achteruit gaat. We willen telers hiervan bewust maken, bijvoorbeeld door hen op de proefvelden uit te nodigen."

Kennisuitwisseling
Tot september hoopt Talis in Egypte te blijven, zodat hij het hele teeltseizoen ervaring kan opdoen. "Ik ben hier gekomen om kennis te brengen maar ik leer hier ook veel wat ik mee terug zal nemen naar Nederland. Kennis over verzilting bijvoorbeeld, maar ook over hoe je gemeenschappen opbouwt." 

Voor meer informatie:
Talis Bosma
t.bosma@delphy.nl

Delphy
www.delphy.nl/en/teams/team-north-and-west-africa/

Demeter Egypt
www.demeter.net/contact-worldwide/egyptian-bio-dynamic-association/