Omzet Nederlandse groothandel 17 procent hoger in 2021

In 2021 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 17,1 procent meer omzet behaald dan in 2020. Het aantal faillissementen onder groothandelaren nam sterk af ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachtingen van ondernemers in de groothandel over de omzet en de export waren in het eerste kwartaal van 2022 minder optimistisch dan in het vierde kwartaal van 2021. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2021 behaalden groothandelaren in olie en steenkool 48 procent meer omzet dan een jaar eerder. Deze grote stijging kwam mede doordat de oliehandel in 2020 bijna 32 procent minder omzette en te maken had met lage prijzen en met minder vraag als gevolg van de coronamaatregelen. De groothandel in non-food (18,4 procent), landbouwproducten (17,2 procent), industriemachines (14,6 procent), voedingsmiddelen (10,9 procent) en ICT-apparatuur (9,1 procent) boekten in 2021 allemaal een hogere omzet dan in 2020.

Aantal faillissementen neemt toe in vierde kwartaal
In 2021 werden 148 faillissementen uitgesproken in de groothandel en handelsbemiddeling. Het aantal lag daarmee ruim twee keer zo laag als in 2020. In het laatste kwartaal van 2021 registreerde het CBS 43 faillissementen. Na vijf kwartalen op rij met een daling was daarmee sprake van een toename in het aantal uitgesproken faillissementen.

Ondernemers groothandel minder optimistisch in eerste kwartaal 2022
Het ondernemersvertrouwen in de groothandel en handels-bemiddeling kwam in het begin van het eerste kwartaal van 2022 uit op 9,9 punten. Daarmee was er een duidelijke afname van het vertrouwen van ondernemers in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 (23,5). Ondernemers waren in het eerste kwartaal vooral minder optimistisch over de omzetverwachting voor de komende drie maanden. Een hogere omzet wordt door per saldo 5,8 procent van de ondernemers verwacht. In het vierde kwartaal was dat nog 29,3 procent. De vragen uit het onderzoek zijn aan het begin van het eerste kwartaal van 2022 aan de ondernemers voorgelegd.

Daling exportindicator begin eerste kwartaal
Ondernemers in de groothandel zijn aan het begin van het eerste kwartaal van 2022 ook minder optimistisch over de export dan in het vierde kwartaal van 2021. De exportindicator komt uit op 6,2 punten, tegen 8,8 punten in het vorige kwartaal. Zowel het oordeel over de buitenlandse omzet als de verwachtingen voor de buitenlandse orderontvangst verslechterden, maar bleven positief. Het oordeel over de buitenlandse orderpositie sloeg daarentegen in het eerste kwartaal om van gematigd negatief (vierde kwartaal van 2021) naar gematigd positief, en is hiermee de enige deelindicator die een verbetering laat zien. Over de buitenlandse concurrentiepositie oordeelden groothandelaren iets minder positief dan in het vierde kwartaal.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven