Mehadrin breidt productassortiment uit

“Geen limieten aan land van herkomst bij sourcing”

Tholen - Mehadrin Tnuport Export is een nieuwe koers ingeslagen. Onder aanvoering van de vorig jaar aangetreden Managing Director Christiane Bell breidt het Nederlandse verkoopkantoor van de Israëlische AGF-gigant vanuit haar nieuwe locatie van Koelcentrum Zederik in Gorinchem haar activiteiten uit naar andere sourcinggebieden. “We laten ons niet meer limiteren door land van herkomst.”

Christiane Bell trad per 1 januari 2021 aan bij Mehadrin na een 30 jaar lange carrière in de AGF-handel bij onder meer BayWa, Penny Markt, The Greenery en Metro/Makro Cash & Carry. Ze ziet het niet als problematisch om enkele dagen per week naar Nederland af te reizen. “Tijdens de Corona-pandemie bleek wel dat een deel van het werk prima vanuit thuis uitgevoerd kan worden. Dat is een ervaring die we voor de pandemie nooit voor mogelijk hadden gehouden. Daarbij vind ik het niet erg om veel reistijd te hebben, dat ben ik altijd wel gewend geweest. Ik ben een fervent podcastluisteraar en ben niet zo aan mijn huis gebonden.”


Safiya Gambarova, Christiane Bell en Sander Venema

Naast de A15
Naast het hoofdkantoor van Mehadrin in Israël heeft het bedrijf Europese vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden. Vanuit Nederland bedient Mehadrin de Centraal-Europese markt met de nadruk op de Duitstalige klanten. De verhuizing van Barendrecht naar Gorinchem is volgens sales manager Sander Venema, die al vijftien jaar bij Mehadrin werkt, goed bevallen. “Barendrecht werd vanouds als het centrum van de AGF-handel gezien, maar inmiddels zijn er behoorlijk wat verschuivingen geweest. Bovendien zitten we hier naast de A15 direct op de lijn richting veel van onze klanten. En met Chiquita hebben we een buurman van formaat vanuit de AGF-sector.”

De focus van Mehadrin ligt op 3 productgroepen; citrus, avocado en dadels. "Met citrus zijn we de grootste exporteur vanuit Israël, maar de groeifocus ligt vooral in avocado. Daarbij willen wij ons niet limiteren door het land van herkomst," vertelt Christiane. Met de avocadoteelt in Marokko zette Mehadrin de eerste stap in de teeltactiviteiten buiten Israël en het doel is om de sourcing internationaal uit te breiden. "Daarbij is onze strategie om niet zelf de teelt op te starten, maar om te investeren in reeds ontwikkelde plantages. De komende tijd verwachten we ons assortiment dan ook behoorlijk uit te breiden. Dat is ook de reden dat we een nieuwe sourcing manager hebben aangenomen."

Jaarrond aanvoer
Op de vraag of dit niet tegengesteld is aan de trend naar meer specialisme, antwoordt Christiane Bell: "Dat ligt ook aan het uitgangspunt. Voor bedrijven die van 150 naar 50 artikelen gaan, is dat zeker het geval. Maar wij komen van drie productgroepen af. Klanten vragen ons om aanvullende producten in het assortiment. Het is een gemiste kans als we die vraag niet invullen. Wij hebben bij Koelcentrum Zederik alle mogelijkheden in huis om alle added value activiteiten voor onze klanten voor onze rekening te nemen. Denk aan koelopslag, ompakken, verpakken, logistiek etc. We willen ons verzekeren van jaarrond handel en niet slechts een bepaald deel van het seizoen."

"Ook de vraag naar dadels neemt nog altijd toe", vertelt Safiya Gambarova, de van oorsprong Azerbeidzjaanse accountmanager, die in oktober 2021 in dienst trad bij Mehadrin na 10 jaar voor de Staay Food Group te hebben gewerkt. "Dadels worden steeds meer gezien als een gezonde snack. Met name de Medjoul-dadels zijn populair. Kinderen kiezen in plaats van snoep voor dadels als traktatie. Dat maakt het tot een product met een enorme groeipotentie."

Wereldwijde bekendheid Jaffa-citrus
Die groei maakt het Israëlische citrus de laatste jaren niet meer door. "In de winter is er nu eenmaal goedkoper citrus van andere herkomsten verkrijgbaar, daardoor neemt die verkoop door de jaren heen iets af. Dit jaar zien we dat de torenhoge logistieke kosten en de vertragingen verder bijdragen aan de lagere export. Wel zien we dat we met specifieke soorten, zoals rode grapefruit nog een belangrijke leverancier zijn op de markt. We zijn trots op ons merk Jaffa, dat wereldwijde bekendheid geniet in de markt. Persoonlijk vind ik het jammer dat we Jaffa-citrus niet als een soort van clubras, zoals Pink Lady, kunnen vermarkten. Dat had het merk nog meer mogelijkheden op de internationale markt", geeft Christiane Bell aan.

De coronacrisis had voor de afzet van Mehadrin niet veel negatieve gevolgen. "Onze verhouding tussen retail en groothandel ligt ongeveer op 60-40%. Onze retailklanten hebben alleen maar meer producten afgenomen. Het gedeelte dat we normaliter aan de horeca verkopen, werd ruimschoots gecompenseerd door de retail", vertelt Sander Venema. "Net als iedereen worden ook wij geconfronteerd met een enorme kostenstijging. Dat zal op den duur gevolgen hebben voor de prijzen die we moeten rekenen voor onze producten. Gelukkig werken wij met goede klanten, die ook begrip tonen voor de uitdagingen waar de rest van de keten tegenaan loopt."

De huidige situatie in Oekraïne zal volgens Safiya Gambarova tijdelijk resulteren in een overaanbod op de Europese markt. "Dat hebben we in 2014 na het Russische embargo ook gezien, maar op lange termijn verwacht ik niet al te veel nadelige gevolgen voor de afzet van ons fruit."

Ook de afzet van biologische producten maakt bij Mehadrin een forse groei door. "Gezonde producten staan in de belangstelling en daar liften de biologische producten op mee. Ook zijn we erg actief op duurzaamheidsgebied. Zo waren we de eerste Israëlische onderneming die de ecologische voetafdruk van haar producten ging meten met het internationaal erkende Levenscyclusanalyse (LCA)."

Mehadrin is standhouder op de Fruit Logistica in Berlijn van 5 t/m 7 april, hal 1.2 – D-03.

Voor meer informatie:
Mehadrin
Franklinweg 45a
+31 (0)180 642 570
sales@mtex.nl
www.mehadrin.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven