Ralf Mergenthaler, Gärtnerei Lemberghof, over de teelt van tuinkruiden in de kas

"De stroomprijzen in de afgelopen winter pakken desastreus uit"

Voorjaarstijd is kruidentijd. Maar in de kassen van Gärtnerei Lemberghof in de regio Stuttgart groeien en gedijen het hele jaar door verse Bioland-tuinkruiden voor de Zuid-Duitse handel. "Rond de kerst- en paasdagen, evenals in het voorjaar, is de afzet echter nog steeds het grootst", vertelt bedrijfsleider Ralf Mergenthaler.


Een blik in de kas

Al sinds vele jaren worden de bio-kruiden aan de bio-vakhandel en de Zuid-Duitse levensmiddelenhandel geleverd. De beproefde standaardsoorten staan daarbij nog steeds in de focus van de consumenten, weet Ralf. "Desondanks worden ook iets onbekendere smaken, bijvoorbeeld koriander, tijm en dergelijke nu steeds populairder. Daarnaast zijn er nog de heel aparte soorten, zoals de meest uiteenlopende muntsoorten, die zich eerder als nicheproduct laten verkopen."

Sinds inmiddels dertien jaar worden de bio-kruiden onder het regionale merk 'Unsere Heimat echt & gut' in de schappen van Edeka Südwest aangeboden.

Ongeveer net zoals veel andere teeltbedrijven wordt ook Gärtnerei Lemberghof met de huidige uitdagingen geconfronteerd, te beginnen de coronacrisis. Ralf: "Vooral in de tweede lockdown was pijnlijk, omdat we binnen de kortste tijd alle beschermende maatregelen in de teelt moesten realiseren. Wat betreft de afzet hebben we minder last gehad van de uitwerkingen van de crisis, omdat het omzetaandeel aan horecaklanten eerder beperkt is. In de retail konden we de omzetten grotendeels stabiel houden."Exploderende grondstof- en stroomprijzen
De aanhoudende coronacrisis heeft zich volgens Ralf extreem op de grondstof- en energieprijzen uitgewerkt. "We worden niet alleen met exploderende verpakkingskosten geconfronteerd, bijvoorbeeld voor onze potten en kartonnen dozen, maar ook met snel stijgende energieprijzen. De stroomprijs heeft in de afgelopen winter echt een negatieve invloed gehad en hoewel we de meerprijs enigszins door konden berekenen, zijn de prijsverhogingen nauwelijks realiseerbaar. Iedereen die zich met bedekte teelt bezighoudt, zit echter in hetzelfde schuitje", zegt Ralf tot slot. 

Foto's: Gärtnerei Lemberghof

Voor meer informatie:
Ralf Mergenthaler
Gärtnerei Lemberghof
Lemberghöfe 2
D-71729 Erdmannhausen, Duitsland
+49 7144 8333 00
info@lemberghof.de 
www.lemberghof.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven