Luis San José, van Huerta Luis San José:

"We zouden graag nog meer biologische aspergetelers zien komen in Valladolid"

Het seizoen van de witte asperges is weer van start gegaan in de Spaanse provincie Valladolid. Aan de oevers van de rivier de Duero, in een streek genaamd Tierra de Pinares, ligt er een gemeente die bekend staat voor de teelt van asperges en ook zijn naam geeft aan een garantiemerk voor deze groente: Tudela de Duero. Daar teelt Luis San José al 25 jaar biologische asperges, zonder twijfel een van de befaamdste asperges van de streek.


Luis San José

"Huerta Luis San José is gespecialiseerd in het telen van biologische witte asperges, al hebben we ook kleine volumes groene asperges. We beschikken over zo'n 25 hectare die ons elk jaar tussen de 120.000 en 130.000 kilo opbrengen. Het gros van ons product gaat naar restaurants", legt Luis uit. "Zo hebben we jaren samengewerkt met El Bulli, het 3-sterrenrestaurant van Ferran Adrià."

"Jaren terug was er een seizoen waarin de aspergemarkt erg slecht was en de prijzen zeer laag. Op een gegeven moment zat ik te lezen in een gastronomisch tijdschrift en zag ik een artikel over El Bulli. Ik had uitstekende producten die maar geen goede prijs konden bekomen, dus besloot ik contact op te nemen met de chef-kok en hem onze asperges te sturen zodat ze die zouden kunnen proberen. Vanaf dat moment leverden we de asperges die in het restaurant in Cala Montjoi werden geserveerd."

Deze samenwerking met het internationaal bekende restaurant, dat meermaals werd uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld, bracht niet alleen voordelen voor Luis met zich mee, maar hielp ook de sector in Tudela de Duero vooruit. "In een interview in Valladolid werd Ferran Adrià eens gevraagd of hij een aspergeleverancier had. Hij zei van ja, noemde ons bij naam en vertelde dat de asperges uit Tudela de beste asperges waren die hij ooit had geproefd. Dat was het moment waarop de aspergeteelt in onze streek een boost heeft gekregen", zegt Luis San José trots.

"We exporteren ook product naar verschillende Europese landen en we verkopen onze asperges via thuisbezorging en in onze boerderijwinkel, wat zeldzaam is in Spanje, maar heel ingeburgerd is in andere Europese landen. Voor mij is directe verkoop een van de meest interessante verkoopmethodes. De ervaring die we in de loop der jaren hebben opgedaan met thuisbezorging heeft ons veel geholpen tijdens de pandemie, toen de horeca op slot ging en de bestellingen via de telefoon en de website omhoog schoten."


Luis San José en Pilar Chaquí

Droogte in Valladolid
Dit jaar treft de droogte in Spanje ook Valladolid, een provincie waar men niet zo vaak te lijden heeft onder dit fenomeen. Als die situatie nog lang blijft aanhouden, kan dat ook gevolgen hebben voor het aspergeseizoen.

"In het begin van het seizoen zullen we het niet direct merken. De kwaliteit van de eerste asperges die we nu aan het oogsten zijn is erg goed, al is de maatvoering iets minder door het gebrek aan water op het land. Het echte probleem zou zich kunnen voordoen midden in het seizoen, want als het tegen dan niet regent, moeten we onze toevlucht nemen tot irrigatie."

"Ik ben nu 53 jaar en ik heb nog nooit zo'n hevige droogte in dit gebied gezien. Dit jaar wordt de factor water beslissend."

Asperge, in tegenstelling tot andere groenten, is een meerjarige plant die tot 12 opeenvolgende seizoenen kan produceren, legt Luis uit. Ze heeft het hele jaar door zorg nodig, dus het gebrek aan water zal goed moeten worden beheerd zodat het geen invloed heeft op de verdere levensduur van deze groente, een van de belangrijkste gewassen in de regio. Daarbij komt nog dat het twee jaar duurt voordat het gewas productief wordt na de aanplant.

Groeiende interesse in de teelt van biologische asperges
"Wij hebben volop ingezet op biologische teelt. Er zijn enkele plagen die het de bioteelt zeer moeilijk maken in onze omgeving, met name roest en bladluizen, maar tot nu toe gaan we daar goed mee om. In de conventionele teelt kunnen de aspergeplanten de hele zomer gemakkelijk gezond worden gehouden op basis van gewasbeschermingsmiddelen, maar die dringen in de aarde door en verontreinigen bodem en watervoerende lagen. Persoonlijk ben ik niet akkoord met die manier van tuinbouw. Daarom zouden we graag zien dat er meer biologische telers opstaan. En dan zouden we in de toekomst kunnen denken aan een soort telersvereniging. Dat is toch een project dat we voor ogen hebben."

"We kunnen bogen op heel veel ervaring doordat we al jaren in de sector zitten, we hebben een uitgebreide kennis van de biologische aspergeteelt en we hebben er ook de markt voor. We merken zeker steeds meer interesse van telers in onze streek en ook de consument wil mee, want dat is even belangrijk", benadrukt Luis San José. "In die optiek willen we ook af van plastic in onze verpakkingen. En we zijn bezig om de kwaliteit van ons conservenproduct nog verder te verbeteren."

Voor meer informatie:
Luis San José
Huerta Luis San José
Calle Solana Alta, 41
47320, Tudela de Duero (Valladolid) - Spanje
Tel: +34 616 889 239
luis@huertaluissanjose.com
huertaluissanjose.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven