Verslag winterconferentie BD-Vereniging over 'Kwaliteit van biodynamiek voor aarde en mens'

"Als kleine beweging kunnen we een vliegwiel vormen voor echte systeemverandering"

‘Ons aller gezondheid begint bij een levende bodem’, zei Demeter directeur Bert van Ruitenbeek tijdens de winterconferentie van de BD-Vereniging op 26 februari 2022 op Warmonderhof. Hij riep op tot een brede samenwerking met verwante organisaties. Edith Lammerts van Bueren ging de diepte in met haar verhaal over hoe biodynamische voeding de ontwikkeling van mens en aarde naar de toekomst toe ondersteunt.

De BD-Vereniging bouwde met haar winterconferentie voort op het thema van de internationale BD-conferentie begin februari: 'Kwaliteit van biodynamiek voor aarde en mens'. Ruim 100 BD-fans luisterden naar de voordrachten van Edith en Bert, zongen mee (onder andere met het vroegere lijflied van de BD-Vereniging ‘De aarde zal weer vruchtbaar zijn’) en bezochten de negen workshops.

Bert van Ruitenbeek

Eilandjes van hoop
BD-bedrijven zijn 'kleine eilandjes van hoop', aldus Bert van Ruitenbeek. "We zijn een kleine beweging, maar we kunnen anderen inspireren en een vliegwiel vormen voor echte systeemverandering. Daartoe moeten we samenwerken met andere mensen die onze waarden en zorgen delen." In 13 filmfragmenten liet Bert opiniemakers aan het woord, zoals voedingshoogleraar Jaap Seidell ('ons huidige voedselsysteem is ziekmakend'), neuroloog Bas Bloem ('er is een directe link tussen bestrijdingsmiddelen en Parkinson') en Michael Pollan ('McDonalds wil lange frietjes, kiest dus voor een langwerpige aardappel, maar die is zo gevoelig dat extreem gifgebruik nodig is'). "Samen met anderen kunnen we bouwen aan een meer inclusieve, eigentijdse beweging."

Edith Lammerts van Bueren

'Sla-eigen' karakter
Edith Lammerts van Bueren ging in op de vraag hoe we tot 'menswaardige voeding' komen, die mensen ondersteunt bij de integratie van denken, voelen en willen. En welke rol BD-voeding en de BD-preparaten hierbij spelen. Uit haar onderzoek bleek dat preparaatgebruik bij sla ertoe leidde dat de gewasontwikkeling een meer 'sla-eigen' karakter vertoonde en dat die sla veel beter in staat was gezond tot bloei te komen. Deze eigenheid voedt ons.

Klik hier voor het door Ellen Winkel geschreven verslag van de twee voordrachten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven