Open dag op vrijdag 11 maart

Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal

Tholen - Er is een nieuwe varkensstal verrezen op het erf van de familie Eikelboom in het Overijsselse Lemelerveld. Daarmee wordt het biologische vleesvarkensbedrijf uitgebreid van 900 naar 1300 varkens. Op 11 maart wordt er een open dag georganiseerd, waarop het publiek een kijkje kan nemen in de nieuwe stal.

Toekomst in biologisch
In 2013 schakelde het bedrijf om van regulier naar biologisch. Celine Bloo - Eikelboom zal met haar gezin in de toekomst het bedrijf overnemen van haar ouders. "Dat was ik eerst niet van plan, maar toen het aan bod kwam om biologisch te worden, wilde ik dat wel. Daar zag ik meer toekomst in." De biologische bedrijfsvoering bevalt de familie goed. "We hebben nu veel meer contact met de dieren."

Anticiperen op veranderende regelgeving
"Zo'n vijf jaar geleden kwam het voor het eerst ter sprake om een nieuwe stal te gaan bouwen," vertelt Celine. "We hadden nog varkensrechten over en vroegen ons of of we die gingen verkopen of zelf gebruiken om het bedrijf toekomstbestendig te maken." Het werd dat laatste. Toen alle plannen waren uitgedacht en de vergunningen rond waren, kon in november 2021 de nieuwbouw beginnen. "Anders dan de bestaande stallen die in 2013 werden omgebouwd, konden we met de nieuwbouw helemaal vanaf nul beginnen. We hebben daardoor andere keuzes kunnen maken. Er is meer daglicht, binnen zijn er geen roosters maar een dichte vloer en buiten hebben we volgens de nieuwe regels 50 procent dichte vloer en 50 procent roosters."

De laatstgenoemde regel is er eentje die pas in de zomer bekend werd. Op de tekening stond dan ook oorspronkelijk een volledige roostervloer. Ook de nieuwe regel dat de afmetingen van de troggen en voerbakken van de binnenruimte moeten worden afgetrokken, werd pas laat bekend. Gelukkig lukte het om deze zaken nog op tijd aan te passen, met als gevolg dat de gloednieuwe varkensstal aan alle regels voldoet.

Open dag
Vrijdagmiddag 11 maart, van 13.00 tot 17.00 uur worden de deuren van de nieuwe stal geopend voor belangstellenden die een kijkje willen nemen.

Het adres is:
Familie Eikelboom
Haarweg 35 
8152 DJ Lemelerveld


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven