Patrick Larrere, Fermes Larrere:

"Eerste groene biologische asperges geoogst"

Fermes Larrere teelt in twee verschillende gebieden biologische asperges: witte en groene biologische asperges in het Franse Les Landes en groene asperges in Portugal. De oogst van de witte asperges is onlangs van start gegaan. "Deze week hebben we onze eerste witte asperges geplukt. Over het algemeen kunnen we door de snelle opwarming van de gronden onze asperges vroeg op de markt brengen. Dit jaar werd de start van het seizoen echter enigszins uitgesteld als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden in januari. Dit is overigens niet per se een slechte zaak, aangezien Pasen dit jaar later valt en de consumptie van verse groenten en fruit momenteel sowieso niet heel goed is. De aankomst van het grootste deel van onze opbrengst zal dus samenvallen met de piekperiode in de aspergeconsumptie," legt Patrick Larrere van Fermes Larrere uit.

Eerste groene asperges: kleinere partijen van goede kwaliteit
De eerste groene asperges uit Portugal zijn rond 15 januari geoogst. "Ook hier hebben de weersomstandigheden de groei enigszins vertraagd. In Portugal hebben we een zeer droge winter gehad, wat een licht effect heeft gehad op de grootte van de partijen. Om precies te zijn zullen de partijen kleiner uitvallen dan oorspronkelijk geraamd, maar de asperges zullen wel van goede kwaliteit zijn."

Vergelijkbare omstandigheden in Les Landes en Portugal
Dat de teelt van groene asperges in Portugal plaatsvindt, is een strategische beslissing, zowel omwille van het teeltproces als omwille van de afzet. "De grond waarop onze aspergeteeltbedrijven in Portugal zijn gevestigd, in Comporta, lijkt sterk op de grond in Les Landes. De grond is zanderig, er zijn veel pijnbomen en het klimaat is vergelijkbaar met dat van ons en de teeltbedrijven bevinden zich heel dicht bij de oceaan. Daarom wilden we daar asperges telen. Vanuit commercieel oogpunt is het de bedoeling de klant een alternatief te bieden voor importasperges, aangezien de markt voor groene asperges tijdens deze periode van het jaar wordt gedomineerd door Peru."

Seizoensgebonden effect vertraagt aspergeconsumptie
Hoewel de aspergeconsumptie momenteel niet zo goed is als hij had gehoopt, weet Patrick Larrere dat het promoten van groene asperges in deze tijd van het jaar iets van de lange adem is. "Op dit moment zijn we verrast, want er zijn tot nu toe vrij weinig asperges geconsumeerd. Dat dit zo is, heeft te maken met het seizoenseffect op de Franse markt. Momenteel is de markt voor ingevoerde asperges klein. Interessant is de ontwikkeling van de consumptie, gemeten over meer jaren. Ons bedrijf is gevestigd in een vrij uitzonderlijk gebied en het idee is onze klanten bewust te maken van de beschikbaarheid van groene asperges uit Comporta, zodat op lange termijn de vraag in januari en februari toeneemt."

Les Fermes Larrere biedt zowel groene als witte asperges aan onder de merknamen ‘Bioleyre’ en ‘Lady A’. Dit jaar is een opbrengst van maar liefst 350 ton geraamd, 100 ton meer dan die van vorig seizoen. Les Fermes Larrere werkt met alle voornamelijk in Frankrijk gevestigde grote retailhandelaren, groothandelaren en restauranthouders samen, maar daarnaast wordt een deel van de asperges geëxporteerd.

Voor meer informatie: 
Patrick Larrere
Fermes Larerre
Domaine du Douc
40410 Liposthey, Frankrijk
+33 5 58 82 39 64
contact@fermes-larrere.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven